Guide i Tallinn

Påsk i Tallinn

Estland är ett lutherskt land och därför ser påsken ut här ungefär likadan som i Sverige.

Det handlar mindre om religion och mer om att vara ledig och glädja sig åt den annalkande våren.

Det betyder inte att det ursprungliga innehållet i påskfirandet har glömts bort.

Så här såg den traditionella korsvägen ut. Det är en vandring mellan olika kyrkorna som symboliserar Jesus lidande på väg till korsfästelsen.

Guide i Tallinn
Korsvägen börjar från Jaani kyrka. Foto: Anu Kaupmees

Påsken i år bjöd på mycket sol. Många hade vårstädning i sina trädgårdar eller tog en sista skidtur i södra Estland, där snön  fortfarande låg kvar på backarna. I Estland håller även idrottshallarna öppet under påsken.

Annandag påsk är en vanlig arbetsdag i Estland.

Guide i Tallinn
Rådhustorget i Tallinn. Foto: Anu Kaupmees

På Rådhustorget i Tallinn var det fullsatt som alltid när solen tittar fram. Rådhustorget är den absoluta favoritplatsen för turister som inte låter sig avskräckas av stans högsta ölpriser. Den vackra vyn på det medeltida rådhuset, avsaknad av trafikbrus och trängseln skapar en mysig stämning i en trivsam miljö.

Turisterna börjar helt klart hitta tillbaka till Tallinn. De centralt belägna hotellen i Tallinn var slutsålda under påsken. Priset för en hotellnatt i centrum kunde nå upp till 200€ men har sjunkit nu tillbaka till det vanliga 50-80 €.

Kyrkor med utsiktsplattform

700 år gamla lutherska kyrkor i centrala Tallinn har renoverats under det senaste året.

Lagom till påsk blev ombyggnadsarbeten klara i Sankt Nikolaikyrkan i Tallinn som nu har fått en hiss. Den tar besökaren till toppen av tornet, där underbara vyer öppnar sig över gamla stan. Biljetten kostar 12€.

Guide i Tallinn
Sankt Olafs kyrka i Tallinn. Foto: A.Kaupmees

En utsiktplattform ligger även på toppen av Olevistes kyrktorn på 60 meters höjd.  Det är den utsiktsplattform som var den mest populära plats att besöka i Tallinn förut under många år. Tornet erbjuder en magnifik utsikt över Tallinns gamla stad. För att komma till utsiktsplattformen måste du dock klättra upp 258 trappsteg för den medeltida spiraltrappan. Så att ett alternativ med hiss behövdes verkligen och nu finns det i Sankt Nikolaikyrkan.

Guide i Tallinn
Svenska kyrkan i Tallinn ligger granne med Nikolaikyrkan. Foto: Anu Kaupmees.

Svenska Sankt Mikaelskyrkan i Tallinn har inget torn alls, än mindre någon hiss och så ligger den lite dold bakom Nikolaikyrkan.  Men väl inne i kyrkan välkomnas du hjärtligt och med kyrkoherden Patrik Göransson kan du prata svenska. Det finns 250 medlemmar i Svenska Kyrkans församling och gudstjänsterna hålls både på svenska och finska.

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn