Estland för Ester – 30 frågor & svar om Estland och livet för Ester i Estland 2022

Har du hört talas om Estland? Denna lilla baltiska nation som ligger i norra Europa erbjuder besökarna en rad turismvärdiga attraktioner från gastronomi, naturvandringar, prisvärt boende på landsbygden till högteknologiska nystartade företag och en unik kulturell identitet. Här är 30 frågor och svar om Estland!

Vad heter Estland för Ester?

På estniska heter Estland Eesti [ˈeːsʲti].

Vad hette Estland förr?

Man tror att namnet Eesti härstammar från en antik romersk referens till balterna – Aesti. Med tanke på tidens gång finns det en del mysterium kring det exakta ursprunget. På senare tid har Eesti kallats Estland (särskilt på germanska språk) samt Estniska socialistiska sovjetrepubliken (under sovjettiden).

Vem styrde Ester?

Estland har ockuperats – praktiskt taget av varje nation (och tidigare imperium – såsom Livland) som omger det med undantag av Finland (som det betraktar som en nära kulturell och språklig släkting). Estland har ockuperats av: Ryssland, Danmark, Sverige, Tyskland och nu senast Sovjetunionen.

Vem bestämmer i Estland?

Idag är Estland en fullständig demokratisk republik som leds av sitt eget folk. De nuvarande huvudledarna är president Alar Karis och statsminister Kaja Kallas. Estland åtnjuter fullt EU-medlemskap och är anslutet till både FN och Nato.

När erövrade Sverige Estland?

Estland erövrades av Sverige under de polsk-svenska krigen på 1600-talet då det var en del av Livland. Efter att ha erövrat Livland (som då inkorporerade Estland) hade Sverige effektivt erövrat Estland.

När är Estlands national dag?

Estland – som de flesta länder, har många evenemang i sin nationella kalender. Men till skillnad från de flesta länder har Estland två självständighetsdagar. Estlands nationaldag är den 24 februari som minns den estniska självständighetsförklaringen, som var kortlivad. Den andra självständighetsdagen kallas The Restoration of Independence Day – 20 augusti, som minns dess återkomst till självständighet från Sovjetunionen.

När invaderade Ryssland Estland?

Detta är en knepig fråga eftersom Ryssland ibland förväxlas med Sovjetunionen (vilket vi kommer till senare). Det ryska styret av Estland kunde i teorin spåras tillbaka till 1700-talet då Sverige (som då ”ägde Estland”) förlorade det stora norra kriget mot Ryssland. Ryskt styre från då ersatte helt enkelt svenskt styre.

Så som du förstår är det lite komplicerat. I nyare historia invaderade ”sovjeterna” (vilket betyder bolsjeviker – inklusive ester och ryssar [observera att Sovjetunionen ännu inte existerade]) – Estland den 28 november 1918 i den östligaste staden av Estland – Narva. Det var dock inte förrän den 6 augusti 1940 som Estland olagligt införlivades i Sovjetunionen mot folkets vilja.

Hur länge var Estland ockuperat av Sovjet?

Estland var illegalt ockuperat av Sovjetunionen i cirka 50 år. Historien noterar att Sovjetunionen officiellt införlivade Estland från den 6 augusti 1940 till den 20 augusti 1991 – 4 månader innan dess kollaps.

Varför ville så många länder ta över Estland?

Varje land (eller imperium) hade sina egna strategiska intressen i Estland. I fallet med Sverige till exempel – Estland gav många ekonomiska, politiska och militära fördelar som en buffertzon mellan dess imperium (på den tiden) och Ryssland.

När blev Estland en del av Sovjet?

Det är viktigt att notera att Estland aldrig medvetet gick med i Sovjetunionen. Den införlivades olagligt i Sovjetunionen den 6 augusti 1940.

Har Estland varit svenskt?

Estland var en del av Konungariket Sverige mellan 1561 och 1710 när det beviljades skydd av kungen av Sverige – Erik XIV, på begäran av lokal adel i Estland. På den tiden utgjorde det livländska kriget ett stort hot mot Estland och resten av Östersjöområdet.

När intog Ryssland Estland?

Ryska erövrade Estland flera gånger under de senaste hundra åren. På senare tid har Sovjetunionen formellt (och olagligt) införlivat Estland den 6 augusti 1940. Mer än 1 700 estländare miste livet i kampen mot motståndet. Under den illegala sovjetiska ockupationen av Estland mördades 75 000 människor, fängslades eller deporterades till Sibirien. Idag står ett minnesmärke över kommunismens offer i Tallinn för att minnas de drabbade.

Vad finns det för naturtyper i Estland?

Estlands natur består av skogar, sötvattenmossar, sjöar och våtmarker. Dess luft är enligt uppgift bland de renaste i världen. Estlands landskap är mestadels platt. Estländare tycker om naturvandringar, camping och födosök precis som andra nordbor. Estlands djurliv består av björnar, lodjur, vargar, rävar, igelkottar, rådjur, älgar och många vackra fåglar.

Är det fattigt i Estland?

Estland har lägst BNP av alla tre baltiska stater på bara 31 miljarder USD (2020). Tänk på följande BNP i USD för jämförelse:

  • Serbien: 52,96
  • Litauen: 55,89
  • Kroatien: 55,97
  • Ukraina: 155,6

Med tanke på en annan åtgärd som går mer på levnadsstandarden är Estlands BNP per capita bara 21 597 € (2020) och minimilönerna och medellönerna är (2022): 654 € och 1 538 € (brutto). Jämför dessa siffror enligt följande:

BNP per capita, minimilön, genomsnittlig lön:

  • Estland: 21 597 €, 654 €, 1 538 €.
  • Litauen: 17 385 €, 607 €, 1 730 €.
  • Tyskland: 41 474 €, 1 584 €, 4 100 €.

Vad har Estland för ekonomi?

Estland har en modern marknadsbaserad ekonomi. Den estniska ekonomin rankas bland de tio bästa i indexet för högst ekonomisk frihet. Det är en avancerad, liberal marknadsekonomi som har starka handelspartnerskap med Finland, Sverige, Tyskland och Ryssland. Estland har en mycket avancerad IT-sektor och kallas ofta för Europas starthuvudstad.

Vad äter man i Tallinn?

Tallinn är en kosmopolitisk stad som njuter av mat från hela världen. Tallinnborna njuter av hemlagad mat samt restaurangmat och snabbmat. Kök från hela världen finns tillgängliga: Pizza, hamburgare, kebab, bagels, bakverk och sushi är alla tillgängliga tillsammans med mer östeuropeiska delikatesser som Khachapuri och Khinkali.

Vad äter man i Estland?

Förutom kosmopolitisk snabbmat njuter estländare av traditionell mat som ofta har sitt ursprung i ryska och tyska kök. Vissa alternativ kan inkludera: Borsh, Blackbread och rökt fisk. Vanliga ingredienser till olika rätter är: fläsk, potatis, majonnäs, dill, lök och vitlök. När det gäller desserter är estländare väldigt förtjusta i kakor. Bakade cheesecakes är särskilt populära tillsammans med den berömda Napoleonskakan. Vanliga dessertingredienser inkluderar: bär, ostmassa och glass.

Hur rikt är Estland?

Det beror på din definition av rik. Sett till BNP, BNP per capita, minimilöner och medellöner är Estland inte rikt. Men förlitar man sig mer på empiriska bevis – Estländare har ett överflöd av utrymme, natur, ren luft, vatten och många ester äger antingen en liten egendom (vanligtvis ärvd). Kulturellt är Estland mycket rikt.

Vad är Estlands nationalrätt?

Estlands nationalrätt är Verivorst (blodkorv). Ordet ”vorst” kommer från ”wurst” – tyska för korv. Den är gjord av grisblod blandat med torra ingredienser och spannmål som korn. Verivorst uttalas ofta humoristiskt ”very-worst”.

Hur många bor i Estland 2022?

Estland är hem för 1,3 miljoner människor. Nästan hälften av befolkningen bor i huvudstaden Tallinn.

Vad är Estland känd för?

Estland var en gång känt för sin roll i Hotmail, Skype och i ett skede Angry Birds. Bland allmänheten är Estland, om det alls är känt, mest kopplat till sina framgångsrika IT-satsningar. Idag kallas Estland allmänt för Europas start up-huvudstad.

I vissa kretsar kan Estland vara känt för sin export av (Pete och trä) eller kända personer som cyklisten: Jaan Kirsipuu, supermodellen: Carmen Kass, klassisk musik: Arvo Pärt, sångaren: Kerli Kõiv, tennisspelaren: Kaia Kanepi och snowboardåkaren : Kelly Sildaru.

Vilken religion har man i Estland?

Evangelisk-lutherska kyrkan) är den mest framstående religionen. Den estniska ortodoxa kyrkan i Moskvas patriarkat är också väl representerad (av den ryska befolkningen som står för den största etniska minoritetsgruppen i Estland).

Vilket land tillhörde Estonia?

Estland har aldrig ockuperat ett annat land. Det har inget förflutet att kolonisera andra nationer, även om det finns berättelser om åtminstone ett par estniska vikingasagor.

Vad kallar man någon från Estland?

En estländare. På estniska kallas en person från Estland en Eestlane eller Eestlased (plural).

Hur ser Estlands flagga ut?

Den estniska flaggan är triband som Lettland, Litauen, Tyskland, Ryssland och/eller Nederländerna. Tre lika stora horisontella ränder färgade (i ordning från topp till botten), blå, svart och vit.

Även om det inte är korrekt – det sägs att flaggan liknar den blå himlen, de mörka skogarna och den vita snön. Det finns andra populära tolkningar också. Ursprunget till den estniska flaggan verkar dock likna tre baltiska provinser på den tiden – Estland, Livland och Kurien.

Vad kallas Estland Lettland och Litauen?

Estland, Lettland och Litauen kallas tillsammans för de baltiska staterna och varje land för sig kan benämnas som baltiskt. Alla tre länderna ligger i norra Europa längs Östersjön. Etymologin för ordet Östersjö tros ha sitt ursprung i skandinaviska, litauiska och latinska som betyder ”sundet” (med hänvisning till den smala ingången till Östersjön).

Vad pratar man i Estland?

Estniska är det officiella språket i Estland. Det är ett finsk-ugriskt språk som är nära besläktat med finska och mycket mycket avlägset till ungerska. Det har inga likheter eller betydande likheter med ryska eller slaviska språk.

Enligt Eurostat – nästan alla estniska elever lär sig två eller flera främmande språk i den allmänna gymnasieskolan. Ryska är det mest talade främmande språket (56 %). Engelska talas mycket – särskilt av ungdomar. Andra vanliga språk är finska, tyska, ukrainska och svenska.

Estland har också dialekter inklusive: Võru, Seto och Mulgi.

Hur många talar svenska i Estland?

Ungefär 1 000 personer talar svenska i Estland. Det talas mest i historiskt svenska områden i Estland längs västra halvön och omgivande öar.

Hur många svenskar bor i Estland?

Det rapporteras att cirka 300 estlandssvenskar bor i Estland men 26 000 i Sverige. Tyvärr inkluderar inte Estonian Bureau of Statistics som en huvudkategori i sin folkräkningsdata mängden människor som är estlandssvenskar. Det kan också vara möjligt att personer av svensk etnicitet identifierar sig som estniska.

Var i Estland bodde svenskar?

Historiskt sett har den västra halvön Estland varit hem för estnisk-svenskar. Vormsi, Ruhnu, Riguldi och Haapsalu hade alla betydande estnisk-svenska befolkningar för att nämna några.

Läs mer om våra turer i Tallinn

Dela denna artikel

Läs även

Nya artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du boka en personlig svensktalande guide i Tallinn?