tallinn

Estlands största städer: De 5 största städerna i Estland

Estland har några riktigt häftiga och stora städer! Den största staden är Tallinn. Men glöm inte bort Pärnu, en supermysig kuststad som är väl värd ett besök. Likaså städerna Tartu och Narva.

Varje stad har sin alldeles egna charm och personlighet. I den här artikeln kommer du få lära dig mer om Estlands fem största städer.

Invånarantal i Estlands 5 största städer

  1. Tallinn är Estlands största stad med en befolkning på cirka 458,373 invånare.
  2. Tartu är Estlands näst största stad med en befolkning på cirka 97,435 invånare.
  3. Narva är Estlands tredje största stad med en befolkning på cirka 53,625 invånare.
  4. Pärnu är Estlands fjärde största stad med en befolkning på ungefär 51,874 invånare.
  5. Kohtla-Järve är Estlands femte största stad med en befolkning på cirka 32,296 invånare.

Mer officiell statistik finns på https://www.stat.ee/en 

Översikt av Estlands 5 största städer:

Estland har fem riktigt stora städer som är oerhört viktiga för landets ekonomi. Varje stad har sin alldeles egna personlighet som gör dem speciella.

Tallinn – Estlands största stad

Tallinn är den största och mest befolkade staden i Estland. Tallinn är verkligen något alldeles extra med sin fantastiska medeltida arkitektur som står i kontrast till moderna byggnader och utvecklingar. Det är som att gå tillbaka i tiden samtidigt som man upplever den pulserande livligheten i dagens stad.

Här händer det grejer, speciellt inom teknikvärlden. Tallinn har en superhäftig start-up-scen som attraherar entreprenörer från alla hörn av världen. Det är verkligen en plats där idéer blir verklighet och framtidens teknik tar form.

tallinn

När du besöker Tallinn får du inte missa den magiska Gamla stan. Den är faktiskt upptagen på UNESCO:s världsarvslista och är berömd för sina charmiga kullerstensgator och välbevarade historiska byggnader. Det är som att kliva in i en saga!

Men vet du vad som är ännu bättre? Tallinn är full av kulturella händelser året runt! Det arrangeras massor av musikfestivaler och konstutställningar som gör att staden bara sprudlar av liv. Det finns verkligen något för alla!

Tartu – Estlands näst största stad

tartu

Tartu är Estlands näst största stad och hem för ett av de äldsta universiteten i Europa – Tartu universitet. Det är inte konstigt att studenter från hela världen flockas hit för att få en riktigt grym utbildning. Det är verkligen en plats för högkvalitativt lärande!

Men vet du vad som är ännu häftigare? Tartu sprudlar av ungdomlig energi. Det är en stad där studentkulturen är i full blom och där det pulserar av spännande nattliv. Här är det aldrig tråkigt kan vi lova dig! Tartu har även flera museer som berättar historien om Estland och visar upp landets kultur.

Narva – den tredje största staden i Estland

narva

Narva är Estlands tredje största stad. Den ligger precis vid östra gränsen mot Ryssland och har en riktigt spännande historia. Narva har haft en strategisk betydelse längs handelsvägarna genom historien.

När det gäller sevärdheter måste du besöka Narva slott! Det är en imponerande fästning från 1200-talet som verkligen ger en inblick i Estlands rika historia. Det är som att kliva in i en tidsmaskin och uppleva det förflutna på riktigt!

Dessutom har Narva massor av kulturella evenemang som hyllar stadens mångfaldiga arv. Narva är även känt för sina vackra naturlandskap och har massor av fantastisk natur att utforska. Det finns kilometer av härliga områden för alla friluftsentusiaster att njuta av.

Pärnu – Estlands fjärde största stad

Pärnu

Pärnu är Estlands fjärde största stad. Det är verkligen en riktig sommarpärla. Varför? Jo, för att här finns fantastiska sandstränder längs Östersjökusten som är helt magnifika!

Här finns massa avkopplande spaanläggningar där du kan skämma bort dig själv ordentligt. Tänk dig en riktig avslappnande semester, precis vid stranden. Det är verkligen sånt som drar till sig turister som söker uppfriskning.

I Pärnu arrangeras massor av evenemang, som Pärnu filmfestival och Weekend Festival. Det är verkligen en stad där det alltid händer något skoj!

Kohtla-Järve – Estlands femte största stad

Kohtla-Järve

Sist men inte minst har vi Kohtla-Järve, Estlands femte största stad som ligger i nordöstra delen av landet. Här snackar vi energi! Kohtla-Järve är känt för sin oljeskifferindustri och har verkligen spelat en viktig roll inom Estlands energisektor. Det är en stad där grejer händer när det gäller energi.

Men Kohtla-Järve är inte bara industri. Här finns det museer och teatrar, som visar upp lokala talanger . Kohtla-Järve är dock ingen stad som lockar utländska turister med undantag för de som råkar ha ett specialintresse för sovjettidens stadsmiljö.

Slutsats om Estlands största städer:

Sammanfattningsvis erbjuder Estlands största städer en varierad upplevelse, från den livliga huvudstaden Tallinn till den historiska gränsstaden Narva.

Majoriteten av Estlands befolkning bor i stadsområden, och Tallinn är den mest folkrika staden följt av Tartu, Narva, Pärnu och Kohtla-Järve.

Oavsett om du är intresserad av att utforska historia och kultur eller vill koppla av vid havet så har Estlands största städer något att erbjuda för alla.

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn