Guide i Tallinn

Tallinn shopping – Guide till bästa shopping i Tallinn 2022 & 2023

Som Estlands huvudstad är Tallinn landets nav för shopping och entreprenörskap. Tallinn city utvecklas jämt och ständigt med nya fantastiska moderna byggnader och företag över hela landet bygger sina viktigaste kontor i Tallinn. Men vad gör shopping i Tallinn så extraordinär?

Efter Sovjetunionens fall började den nya regeringen i Estland och Tallinn renovera sovjetiska byggnader för att rymma nya företag och erbjuda bättre shoppingområden.

Det tog år innan Tallinn hade råd att bygga helt nya bostäder på grund av landets ekonomiska tillstånd. Men när marknaden blommade förvandlades staden till ett modernt shoppinggmecka.

Köpcentrum i Estland skiljer sig från köpcentrum i Sydeuropa och Nordamerika. För det första har köpcentrum i Estland inga officiella gränser för antalet tillåtna restauranger eller kaféer. De flesta köpcentrum i Tallinn har både lokala och internationella restauranger. De ligger vanligtvis bredvid varandra, vilket ger dig möjlighet att snabbt välja och vraka bland matställen. Köpcenter i Tallinn har också  internationella och nationella varumärken i sina butiker med lyxmärken och mer prisvärda varumärken.

När turister reser till Tallinn ställs varje turist inför samma fråga – var kan jag shoppa allt jag kan behöva under resan? Oroa dig inte. Den här artikeln innehåller all information om shopping i Tallinn, som exempelvis bästa köpcentrum, priser och shoppingområden. Om du vill spara tid och upptäcka de bästa shoppingställena i Tallinn bör du läsa denna artikel.

Vad man ska handla i Tallinn

Om du besöker Estland och speciellt Tallinn för första gången och inte gjort reserach om shopping i Tallinn, kan det vara en utmaning att bestämma vad du ska köpa med hem till Sverige. 

Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig att välja de bästa shoppingföremålen för presenter och souvenirer. För det första, fokusera inte enbart på köpcentrum i Tallinn. Ta dig till den fantastiska gamla stan i Tallinn, som ligger nära stadens centrum och hamn.

Efter att du anlänt i Tallinn-hamnens södra port kan du hitta en mängd olika hantverksbutiker och butiker. Här kan du hitta unika föremål som skildrar Tallinns och Estlands historia.

Saker att köpa som present i Tallinn:

Shoppingpriser i Tallinn

Jämfört med Skandinavien och Västeuropa är priserna på varor i Tallinn relativt låga. Estland är ett av de länder där skatten redan ingår i varans pris vilket innebär att du inte behöver göra några extra prisberäkningar. Den enda oväntade skatten som tillkommer är pantskatten för drycker på flaska i matbutiker. För varje flaska måste kunden betala 10 cent extra, men det finns en stor anledning till det: för att minska avfallet och göra avfallshanteringen mer miljövänlig finns lagen om pantskatt på flaskor. Du är berättigad att få tillbaka 10 cent om du samlar in tomma flaskor och pantar de i en återvinningsenhet. Återvinningsenheter för insamling av flaskor är mycket populära och finns i nästan alla butiker i Tallinn.

Genomsnittspriser i Tallinn

 • Allmänna varor – beroende på varumärket varierar de allmänna priserna per artikel från 0,99 cent till 7 euro för billigare varor. Mer erkända varumärken kostar upp till 100 euro per vara (vanligtvis importerade varor och lyxvaror).
 • Mat – du kan köpa alla ingredienser till middag eller lunch för så lite som 5 euro. Genomsnittspriset för en veckas mat är 50 euro/per korg.
 • Alkohol – beroende på vilken typ av restaurang eller butik du köper öl eller stark alkohol från varierar priserna stort.
 • Öl – restaurang 2 till 6 euro/500ml, mataffär 1 till 4 euro/500ml, nattklubb 4 till 10 euro/500ml.
 • Stark alkohol – restaurang 3 till 5 euro /4cl, mataffär 5 till 25 euro/500ml, nattklubb 3 till 15 euro /4cl.
 • Cigaretter – priserna är desamma för märket i varje butik. På grund av regeringens lagar har paketen ett klistermärke för det specifika priset. Cigaretter kostar i genomsnitt 4,50 till 6 euro per förpackning.
 • Kläder – det är ganska billigt att köpa kläder i Estland. Beroende på märke varierar priserna från 3 euro för t-shirts och upp till 2400 euro för exklusiva kostymer för män.
 • Skor– Estland har ett stort utbud av skoimportörer från hela landet. De populäraste märkena är från Skandinavien och kostar upp till 150 euro per par. 
 • Genomsnittspriset för löparskor är 40 euro, högklackat ballroom upp till 60 euro per par, och barnskor för vintern kostar upp till 70 euro. De dyraste skorna är vinterskor och de billigaste är sommarskor.

5 bästa köpcentrum i Tallinn

Köpcentrum i Tallinn har mer eller mindre samma utbud av butiker. Det finns ett par undantag, till exempel är Ülemiste köpcentrum det enda shoppingcentret i Tallinn med en Sportsdirect klädbutik. Det har funnits idéer och till och med påbörjandet av bygge av helt nya shoppingcentrum i Tallinn. Men med konstruktionen av köpcentrumet T1 bredvid Ülemiste centrum visade att stora shoppingcentrum i Tallinn är onödiga. 

I vår lista har vi inkluderat de bästa och mest populära köpcentrum i Tallinn 2022 och 2023.

Viru köpcentrum i Tallinn (Viru Keskus)

Viru-hotellet som är en viktig del av Tallinns arkitektoniska stil var en av hörnstenarna för Viru Shoppingcenter. När Viru hotell byggdes 1969 till 1971 byggdes även en parkering bredvid byggnaden på ett sätt så att hotellet senare kunde expanderas. Efter Sovjetunionens kollaps började Tallinn och ett privat företag bygga ett stort köpcentrum på parkeringsplatsen bredvid hotellet. Bygget varade i två år och köpcentret öppnade sina dörrar för allmänheten den 15 april 2004.

Guide i Tallinn

Plats: Viru Keskus officiella adress är Viru väljak 4/6, vilket innebär att det ligger i hjärtat av Tallinn. Byggnadens placering möjliggör enkel åtkomst från alla riktningar. Bussterminalen ligger under Viru Keskus och huvuddelen av busstrafiken går genom tunnelbaneterminalen. Viru Keskus ligger mycket nära hamnen och Gamla stan i Tallinn.

Öppettider: Hela byggnaden är öppen måndag till söndag från 9.00 till 21.00. Restaurangerna stänger 22.00.

Vad ska du köpa?

Viru köpcenter i Tallinn har ett otroligt urval av klädbutiker och modeförsäljare. En separat del av Viru Keskus heter Ilumaailm, vilket betyder skönhetsvärlden på svenska. Butikerna erbjuder ett modernt och lyxigt utbud av designvaror och kläder. Förutom internationella varumärken säljer många klädbutiker även couture gjorda av estniska designers. 

Vad gör Viru Keskus speciellt?

Viru Keskus är ett av köpcentrumen i Tallinn där syftet är att erbjuda det största utbudet av olika tjänster. Viru Keskus hemsida är användbar även när du letar efter en gratis parkeringsplats. Längst upp på webbplatsen visar en räknare antalet gratis parkeringsplatser. Det största apoteket i Estland och en utomhusrestaurang är också två anledningar till att Viru köpcentrum skiljer sig från andra köpcentrum i Tallinn.

 Varje år besöker 15 miljoner människor köpcentret.

Hemsida: https://virukeskus.com/

Ülemiste köpcentrum i Tallinn (Ülemiste Keskus)

Ülemiste Center är det närmaste köpcentret till huvudflygplatsen i Tallinn och även det mest besökta köpcentret för turister som anländer med flyg till Estland. Sedan 2004 har Ülemiste varit det största köpcentret i Tallinn och Estland. Bygget började med skapandet av en konstruktion på 50 000 kvadratmeter. Tio år senare expanderade den till totalt 92 000 kvadratmeter. Uppenbarligen räckte inte ens detta. Eftersom 2019, efter ytterligare en byggperiod, hade Ülemiste Center utökats till en yta på 125 000 kvadratmeter. Köpcentret erbjuder det bästa urvalet av butiker och återförsäljare i Estland.

Guide i Tallinn

Plats: Suur-Sõjamäe 4 (bredvid flygplatsen Lennart Meri). Köpcentret är tillgängligt med tåg, spårvagn, bil, buss och taxi. Parkeringsplatserna rymmer minst tusen bilar.

Öppettider: Köpcentret är öppet måndag till lördag från 10.00 till 21.00 och på söndagar från 10.00 till 19.00. Matbutik Rimi i köpcentret är öppet varje dag från 8.00 till 22.00.

Vad ska du köpa?

Tack vare det stora utbudet av butiker i köpcentret kan du hitta allt du behöver för din shoppingrunda i Tallinn. Exempelvis L’Occitane, en Provence Fransk parfym och skönhetsbutik som är en unik butik i Estland.

Vad gör Ülemiste speciellt?

Eftersom Ülemiste är det största köpcentret i Estland hittar du alla butiker du behöver. Det är dessutom ett bra ställe för att äta lunch  eller middag och senare se en film på biografen.

Ülemiste centrum är även känt för att vara en populär samlingsplats för bilälskare. Nästan varje torsdagskväll samlas bilfanatiker och musikälskare på Ülemistes parkeringsplats för socialismen. Om du stannar ett tag kan du till och med se en sällsynt driftingtävling på parkeringsplatsen.

Hemsida: https://www.ulemiste.ee/en/ 

Rocca Al Mare köpcenter i Tallinn (Rocca Al Mare keskus)

Detta köpcentrum öppnades 1998 och var det första köpcentret  i Tallinn. Det finns över 140 butiker och matställen på 57 000 kvadratmeter. Tack vare ett speciellt navigationssystem med olika färger är det lätt att hitta rätt butik i detta enorma köpcenter i Tallinn. Rocca Al mare har också en speciell mobilapp för kunder.

Guide i Tallinn

Plats: Köpcentrets officiella adress är Paldiski maantee 102. Rocca Al Mare är det största köpcentret i stadsområdet Rocca Al Mare och även en populär shoppingdestination för människor som bor utanför Tallinn. Rocca Al Mare är tillgängligt med buss, spårvagn, bil och taxi.

Öppettider: Köpcentret är öppet måndag till lördag från 10.00 till 21.00 och på söndagar från 10.00 till 19.00. Matbutiken inne i köpcentret är öppet varje dag från 8.00 till 23.00.

Vad ska du köpa? Den enda BENETTON-butiken i Estland ligger i Rocca Al Mare. BENETTON är en av världens mest populära varumärken och en uttrycksfull klädbutik och återförsäljare. Besök butiken och bli fantastiskt överraskad av färgerna som används för deras kläder.

Vad gör köpcentret speciell? Köpcentret har fokuserat på att bara använda energi som producerats av naturresurser. Reproduktiva energikällor i fråga är vind- och solkraft som används i köpcentret. All belysning och energi finns tillgänglig på grund av grön och miljövänlig produktion.

Rocca al Mare är det första LEED-certifierade företaget i Baltikum. Certifikatet inom energi- och miljödesigncertifikat är en ära att få och Rocca Al Mare-köpcentret i Tallinn var det första baltiska företaget som fick titeln.

Hemsida: https://www.roccaalmare.ee/en/ 

Solaris köpcentrum (Solaris Ostukeskus)

Solaris köpcentrum i Tallinn är ett av Tallinns mest unika köpcentrum på grund av dess läge och design – byggnaden är en blandning av gammalt och nytt. År 2009 revs det gamla kulturcentret i Sakala och bara några gamla murar återstår. Köpcentret byggdes genom att kombinera de gamla historiska väggarna med nya designmetoder. Tvärs över gatan ramar Estlands nationalopera in utsikten mot Tammsaareparken. Närmaste köpcentrum ligger bara 500 meter bort – Viru Shopping Center.

Guide i Tallinn

Plats: Solaris officiella adress är Estonia Puiestee 9.

Öppettider: Köpcentret är öppet alla dagar 9.00-23.00. Butikerna stänger klockan 21. Matbutiken i Solaris heter Delice.

Vad ska du köpa?

Solaris-köpcentret är speciellt för alla slags handgjorda föremål. Många av klädbutikerna säljer endast estnisk designad couture och för naturälskare finns en mängd naturliga spaprodukter. Välj något du vill ge bort till en vän.

Vad gör Solaris speciell?

Solaris-köpcentrum är känt för sin kulturella vision att stödja kultur och film. Artis – en välkänd filmbiograf ligger på översta våningen och är tillgänglig för alla. 

Solaris köpcenter är anslutet till konserthuset Alexela Concert Hall. Några av de mest kända musikartisterna har uppträtt där och även om konserthuset har bytt namn flera gånger så är det en viktig del av den estniska musikscenen. 

Hemsida: https://solaris.ee/en

Kristiine köpcentrum i Tallinn (Kristiine Ostukeskus)

Kristiine köpcentrum är en av de mysigaste shoppingdestinationerna i Tallinn. Det är också ett bra ställe för majoriteten av stadskärnan att besöka under dagen. Kristiine köpcentrum ligger på en av de mest trafikerade gatorna i stadsområdet Kristiine. Det privata företaget som utvecklade Kristiine köpcentrum har gjort enorma investeringar i vägbyggen i Tallinn. Under 2010 investerade köpcentret 14 miljoner kronor för att återuppbygga gatan där Kristiine köpcentrum ligger.

Guide i Tallinn

Plats: Köpcentrets officiella adress är Endla 45.

Öppettider: Kristiine köpcentrum i Tallinn är öppet måndagar till lördagar från 10.00 till 21.00. På söndagar är köpcentret öppet till klockan 19.

Vad ska du köpa?

Köpcentret Kristiine är känt för sitt utbud av butiker och restauranger. Besök klädbutikerna för fina rabatter och restauranger för internationellt kända världskök.

Vad gör Kriistine speciellt?

Kristiine köpcentrum i Tallinn erbjuder en unik service: stilrådgivning. En speciellt anlitad stylist kommer att tillbringa två timmar med dig och leta efter kläder och extramaterial för att utveckla din stil och hjälpa dig att hitta din stilnisch.

Varje år arrangerar Kristiine köpcentrum olika typer av kampanjer för att utveckla kunskap och kultur. Hemsida: https://www.kristiinekeskus.ee/en/

Bästa shoppingen i Tallinns gamla stadsdel

Tallinns gamla stadsdel är känt för sitt stora utbud av butiker. Butikerna säljer alla nödvändigheter som behövs under besöket.

Bästa butikerna i Tallinns gamla stadsdel:

Bästa shoppinggator och shoppingdistrikt i Tallinn

Tallinn är uppdelat i olika områden, alla namngivna efter sitt historiska arv. Vissa distrikt är mer berättigade att betraktas som shoppingdistrikt i Tallinn och har ett stort utbud av lyxiga märken.

Rotermann

Rotermann-distriktet ligger 1 km från hamnen och 200 meters promenad från köpcentret Viru Keskus. Butikerna och verksamheterna i Rottermann-distriktet har varierande öppettider, men ingen butik stänger innan klockan 20.

Guide i Tallinn

Rotermann-distriktet är perfekt för att upptäcka den historiska arkitekturen och njuta av god mat på moderna restaurerade kaféer. Se till att ta en drink i restaurangen Pull eller middag på Platz. Du kommer inte att ångra dig efter ditt besök i shoppingdistriktet Rotermann. Hemsida: https://www.rotermann.eu/en/

Telliskivi

Telliskivi stadsdel utstrålar kreativitet och enkelhet. Det är kanske något man inte förväntar sig på grund av vad distriktet representerar. Det gamla industriområdet från sovjettiden såg hemskt ut när landet kollapsade. I flera år låg Telliskivi-området i ruiner. Men efter att folk började investera i området igen, blommade Telliskivi ut och blev ett av de mest spännande shoppingdistrikten i Tallinn. För att hitta denna otroliga plats, skriv Telliskivi 60A i Google Maps för att hitta färdalternativ. 

Guide i Tallinn

Under sommaren håller pubar och restauranger sina uteplatser öppna till midnatt, men på vintern stänger de flesta butiker och kaféer sina dörrar vid 21-tiden. Hemsida: https://telliskivi.cc/en/

Balti Jaama Turg

Balti Jaama-marknaden är en marknad där man inte bara kan köpa färsk frukt och grönsaker. Balti Jaama-tågstationsmarknad erbjuder även en tjusig restaurang med möjlighet att köpa färsk mat. Marknaden är också unik eftersom man förutom mat kan köpa antikviteter, djur med mera från olika säljare. Balti Jaama-marknaden ger dig en underbar shoppingupplevelse där du kan tillbringa en fantastisk dag med att upptäcka Estlands kultur och matlagningsfärdigheter.

Guide i Tallinn

Marknaden har öppet sju dagar i veckan från klockan 9 till 19. På söndagar stänger det lite tidigare. Hemsida: https://en.astri.ee/bjt/

Lennart Meri flygplats

Lennart Meri flygplatsområdet kanske inte betraktas som ett eget distrikt. Men det kan ändå vara värt att nämna då utbudet av butiker och kaféer på flygplatsen är något som passar alla resenärer. Butikerna är öppna nästan 24/7 och erbjuder en sista-minuten-chans att köpa något Estland-relaterat innan man flyger hem igen.

Boka en personlig rundtur i Tallinn

Frågor och svar om shopping i Tallinn

 • Vad är billigt att köpa i Tallinn? Det är väldigt billigt att köpa läsk och lättare tilltugg i mataffärer.
 • Bästa stället att köpa cigaretter i Tallinn och varför? Det bästa stället att köpa cigaretter är från en R-Kiosk eftersom servicen är snabb.
 • Vad kan man köpa i Tallinn? Köp en Vana Tallinn-likör och Kalevgodis.
 • Bästa tiden att shoppa i Tallinn? Under sommaren, då har outlets det bästa valet.
 • Shoppingtider i Tallinn? Under kvällen 18 till 21-tiden är rusningstiden över och folk har tagit sig hem för att äta middag.
 • Var kan man köpa billig mat i Tallinn? Snabbmatställena som Hesburger och Mcdonald’s erbjuder den billigaste maten.
 • Var kan man köpa skor i Tallinn och varför? Prova NSKing och Weekend- de har det bästa urvalet.
 • Bästa stället att köpa vin i Tallinn och varför? Matbutiken Rimi och Prisma har det största utbudet av olika viner.
 • Bästa shoppingen för kvinnor? Takko, H&M, Lindex.
 • Bästa shoppingen för män? CamelLight, Premier, Jack&Jones.
 • Bästa shoppingen för barn? H&M, Pepco, Lastemaailm, Sinsay.
 • Den bästa smyckesbutiken i Tallinn? GoldTime.
 • Bästa souvenirbutiken i Tallinn? Suveniirid (Viru street).
 • Vilken är det största köpcentret i Tallinn? Ülemiste.
 • Bästa hantverksbutiken i Tallinn? Eesti Käsitöömaja.
 • Var kan man köpa begagnade kläder i Tallinn? Paavli kaltsukas.
 • Var kan man köpa hantverksöl i Tallinn? Varje pub i Gamla Stan.
 • Bästa chokladbutiken i Tallinn? Kalevi kommipood.
 • Bästa antikaffärerna i Tallinn? OldeEurope.
 • Bästa body shop i Tallinn? The Body Shop (Viru Väljak)
 • Bästa kakbutiken i Tallinn? Rost bageri i Rotermann.
 • Var kan man köpa elektronik i Tallinn? Alla Euronics- eller Expertbutiker i Tallinn.
 • Vilket är det billigaste köpcentret i Tallinn? Kristine.
 • Är butiker öppna i Tallinn på söndagar? Ja, men de stänger tidigare än vardagar.
 • Största köpcentrum i Tallinn? Ülemiste, 125 000 kvadratmeter.
 • Bästa klädshopping i Tallinn? Ivo Nikkolo https://ivonikkolo.com/en/
 • Bästa öl- och vinbutiken i Tallinn? Uba och Humala Õllepood.
 • Bästa julhandeln i Tallinn? Under vintern, stadens rådhustorg och julmarknad.
 • Bästa presentbutiken i Tallinn? Joik (estniskt märke).
 • Bästa outletshopping i Tallinn? Sportland Eesti Outlet.
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn