Guide i Tallinn

Tartu – Estlands bästa studentstad

Är du i Estland så besök gärna även Tartu som är den näst största staden i Estland och så olik Tallinn. Det tar 2 timmar med expresståg och 2, 5 timmar med buss att ta sig till Tartu från Tallinn. Tartu eller Dorpat som staden hette förut är en spännande destination för den historieintresserade eller ett perfekt mellanstopp under din rundtur i södra Estland eller på väg mot Riga.

Guide i Tallinn

Varje stad i Estland har sin egen atmosfär. Staden Tartu har en speciell charm som inte varken finns i huvudstaden eller i andra estniska städer. Charmen ligger i den kombination som skapas av universitetsmiljö och lugnet av en villastad.

Historia

Stadens historia börjar med sammandrabbningar mellan urbefolkningen – de estniska stammarna och krigiska ryska furstarna som anföll österifrån.

Under korstågen erövrades platsen, där i dag staden Tartu ligger, av den tyska Svärdsriddarorden som gav orten namnet Dorpat. Den blev först ett biskopssäte och så småningom också en hansastad  som intog en viktig plats i handeln mellan Ryssland och Hansaförbundet. 

 År 1558 intogs staden av ryssarna, därefter av Polen  (1582), Sverige (1601), Polen igen  (1603), för att därefter återigen återerövras av Sverige 1625. 

Nordiska kriget var förödande för staden: År 1704 erövrade ryska trupper Tartu och stans befolkning  deporterades  till Ryssland. Plundringstaktiken kulminerade i sprängningen av staden Tartu 1708.

Den medeltida gamla staden har gått förlorad för gott.  Idag är allt som återstår av medeltida Tartu ruinerna av Domkatedralen och ett litet stycke från stadsmuren.

Guide i Tallinn
Domkyrkans ruiner. Foto: Anu Kaupmees

Universitetet

Sverige hade en annan taktik i sina baltiska provinser under sin stormakstid: Estland och Livland skulle byggas upp och införlivas förvaltningsmässigt och politiskt i Sverige.  I Dorpat inrättades Livlands högsta domstol, 1632 grundades Dorpats universitet, livegenskapet avskaffades och estniska bönder fick rätt att skicka sina barn till skolan vilket gjorde att läskunnigheten började spridas snabbt bland folket.

Idag är universitetet Tartus visitkort. Det är studenter som sätter sin prägel på staden och skapar stämningen. Universitetet i Tartu grundades år 1632 av Gustav II Adolf, närmare bestämt kom initiativet från hans mentor och lärare, riksrådet Johan Skytte. Det nystartade lärosätet blev Sveriges andra universitet efter Uppsalas universitet. Drygt hälften av de totalt 1 000 inskrivna studenterna de första årtiondena var dock svenskar och finländare, huvudsakligen borgar- och prästsöner.

Guide i Tallinn
Statyn över Gustav II Adolf i Tartu Foto: Anu Kaupmees

Många världsberömda forskare har studerat och arbetat vid Tartus universitet genom århundrdena, till exempel:

*naturforskaren Carl Ernst von Baer, grundare av generell embryologi. Han studerade medicin i Tartu under åren 1810-1811. 

*kirurgen Nikolai Pirogovi som var en av de första läkarna i Europa som använde eter som narkos och utvecklade osteoplastik för benamputationer.

*den tyskfödde astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve upprättade och använde gradmätning, som idag kallas efter hans namn – Struves meridianbåge, här i Tartu vid observatoriet.

Men framför allt är det den svenske kungen Gustav II Adolf som staden förknippas med och nämligen hans förtjänster för att höja folkets utbildningsnivå i denna region. Detta uppmärksammas högtidligt  varje år den 6. november. 

Sevärdheter  

Den medeltida gamla staden har gått förlorad under krigen. Särskilt förödande för staden var stora Nordiska kriget.  Idag är allt som återstår av medeltida Tartu ruinerna av Domkatedralen och ett stycke från stadsmuren.

Den främsta sevärdheten i Tartu är:

Guide i Tallinn
Rådhusplatsen. Foto: Anu Kaupmees

Guide i Tallinn

Universitetskvarteret Foto: Anu Kaupmees

Guide i Tallinn
Domberget Foto: Anu Kaupmees
Guide i Tallinn
Domkatedralen från 1200-talet Foto: Anu Kaupmees

Gamla observatoriet

Guide i Tallinn
Gamla observatoriet
Foto: Anu Kaupmees

Djävulsbron

Guide i Tallinn
Djävulsbron. Foto: Anu Kaupmees

Här på Domberget ligger också Statsvetenskapliga institutetet uppkallad efter Johan Skytte och Estlands Högsta Domstol. 

Boka gärna mig som guide under din vistelse i Tartu via formulär som du hittar här på sidan under “kontakta oss”.

Boka en personlig rundtur i Tallinn
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn