kalamaja tallinn

Kalamaja – sommarparadiset i Tallinn

Kalamaja Tallinn – Som i en syréndoftande jättelik trädgård ligger de typiska estniska husen inbäddade i en förförisk försommargrönska.

De 500 husen som är ömsom ruffiga, ömsom pietetsfullt renoverade har gjort Kalamaja till en av Tallinns mest populära stadsdelar, fylld av såväl hipsters som förfallna fabriksbyggnader där kreativa företag nu växer fram.

I ena änden hittar vi vattnet, Seaplane Harbour och det forna fängelset Patarei och i den andra änden hittar vi Centralstationen.

Kalamaja Tallinn

Hur är det att bo i Kalamaja i Tallinn?

Att bo i Kalamaja Tallinn är som att bo i ett litet paradis. De grönskade gårdarna bjuder in till grannfester där grillen alltid står framme. Turisterna spatserar i sakta lunk mellan husen och njuter av den unika miljön och ser hur de dragiga trähusen sakta förvandlas till moderna bostäder där det sociala livet utvecklats på ett för en större stad unikt sätt.

Ursprungligen byggdes dessa två till tre våningar höga trähus med ett trapphus i sten i mitten som bostäder till Kalamajas arbetare och har idag blivit till ett kulturarv med en svårslagen charm. Kalamaja betyder fiskehuset och hör du någon prata om Tallinnhusen är det dessa hus som avses.

Men det finns kvarlevor från tiden då stadsdelen beboddes av fiskarfamiljerna som den lokala fiskmarknaden där du kan köpa nyfångad fisk på mornarna.Vid flera tillfällen under sommaren hålls stadsdelsfest och självklart ska du försöka pricka in någon av dem.

Den gångna helgen fylldes de grönskande gårdarna med musiker, gycklare, tillfälliga uteserveringar och förväntansfulla försäljare även om det är spännande nog även i vanliga fall. Men en helg med fest pulserar livet här något alldeles extra. Du kommer att upptäcka att Tallinn är så mycket mer än Gamla Stan!

Många sevärdheter i Kalamaja

Det kan vara en god idé att börja med Patarei, ett världsunikt fängelse som lämnar få oberörda efter en rundvandring. Innan Patarei började användas som fängelse var det en stor försvarsanläggning och med sin placering direkt vid vattnet finns möjligheter att sitta i gröngräset, njuta av utsikten och en picknick.

Efter det beger vi oss in i Kalamaja Tallinn, kanske sätter oss ner vid något av caféerna och njuter i denna grönskande stadsdel.

Men man hinner knappt komma in i stadsdelen förrän man möts av de mest skiftande karaktärer. Här syns såväl de krumma pensionärerna vars hårda liv de yngre knappt kan föreställa sig som de IT-gurur som bygger det moderna Estland. Här har du fortfarande möjlighet att se hur livet i grunden förändrats de senaste 25 åren och de yngre tar för sig på bästa sätt.

Kalamaja i Tallinn Estland

Telliskivi – Tallinns kreativa stadsdel

I de ruffiga industrilokalerna samsas konstnärliga verksamheter och lokala mikrobryggerier men det riktigt stora industrikomplexet, Telliskivi, har fått axla rollen som Tallinns ”creative city”. Telliskivi är inget litet område.

Lokalerna är på cirka 25 000 kvadratmeter och här samsas 200 företag i en omgivning som du knappast hittar i någon annan stad. I Telliskivi finns även flera av Tallinns mest kända restauranger och en av de mer speciella är F-hone som lyft in den ruffiga stilen men serverar riktigt högklassig mat. Restaurangen är ofta fullsatt eftersom många uppskattar både den speciella inredningsstilen och maten. Även de andra företagen i området får anses vara speciella med huvudsaklig inriktning på det konstnärliga som gallerier, smyckesbutiker och liknande.

Strax intill Telliskivi, på vägen mot Gamla Stan, ligger marknaden. Originalet, Jaama Turg, håller nu på att byggas om men under tiden har den flyttat några hundra meter närmare Telliskivi. Här hittar du såväl kött som fisk men även allt tänkbart i grönsaks- och fruktväg. Huvudsakligen säljs säsongvaror och många lokalboende utnyttjar möjligheten att få riktigt färska primörer. Men utöver maten finns kläder, såväl nytt som begagnat, och det mesta i övrigt som kan behövas i ett hushåll.

För de som inte upplevt en levande marknad förut är det här ett eldorado. Och skulle du mot förmodan sakna någon antikvitet finn även det att tillgå. Att besöka Tallinn utan att se det typiskt estniska är lite som att besöka Paris och missa Eiffeltornet. Även om Gamla Stan är oerhört charmig känns Patarei, Kalamaja Tallinn och Telliskivi som det som även de kommer att ge dig oförglömliga minnen!

Dela denna artikel

Läs även

Nya artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *