svenskar tallinn

Svenskar i Tallinn – Svenskar älskar Tallinn

Svenskar i Tallinn? Vi bad två svenska tjejer – Ida och Kristin skriva om livet och upplevelserna i Tallinn. Från kulturkrockar, vänskap med estländare till deras favoritställen i Tallinn. Häng med på deras skildring på livet som svensk i Tallinn.

 “När vi flyttade till Tallinn för många, många månader sedan upptäckte vi snabbt att vi inte var så exotiska som vi kanske hade hoppats. Svenskar är nämligen ingen ovanlig syn i Tallinn. Tvärtom. Här bor det gott om svenskar och varje helg, oavsett årstid, reser mängder av svenskar till Tallinn för att tillbringa 48 timmar i denna charmiga medeltidspärla till stad. Sedan åker de hem igen. Vi valde dock att stanna och efter snart två år i Tallinn har vår kärlek till staden bara vuxit.

Tallinn svenskar

Det händer rätt ofta att vi träffar på ester när vi är ute på någon bar som tittar skeptiskt på oss när vi berättar att vi frivilligt lämnat Ikeahyllornas förlovade land för att flytta hit. ”Varför?” är en fråga vi fått rätt många gånger. Men för oss är det ju självklart. Tallinn är en fantastisk stad. För Tallinn är inte en stad som andra. För det första är det en rätt liten huvudstad vilket gör att den snabbt känns familjär även för den nyinflyttade. För det andra har den en unik kombination av en välbevarad historisk stadskärna och hippa områden som pulserar av aktivitet och nytänkande.

Kalamaja i Tallinn – charmigt trähusområde

Ta stadsdelen Kalamaja till exempel. Det som tidigare var ett rätt ruffigt område är i dag ett hippt område med en massa restauranger och caféer. Gatorna kantas av gamla trähus som ser ut att vara hämtade ur någon Astrid Lindgren-berättelse.

Telliskivi Tallinn

Här brukar vi tillbringa våra helger. Vi äter brunch på Boheem, ett mysigt café med ”hemma hos”-känsla, och brukar sedan gå bort till loppmarknaden i Telliskivi. Här hittar man allt från sovjetiska propagandaaffischer till kaffekoppar, kläder och vinylskivor. Telliskivi är ett före detta industriområde där det numera finns restauranger och butiker.

På kvällar brukar vi gå till den populära restaurangen F-Hoone som förenar en industriell atmosfär med välkomponerade rätter som är snälla mot plånboken. Ett stenkast därifrån ligger ölbaren Puudel (som är estniska för flaska) där man hittar ölsorter med alla möjliga smaker och alkoholhalter. Sedan fortsätter kvällen på Tops, en bar som andas sovjetnostalgi och som är ett andra vardagsrum för områdets hipsters.