pärnu strand

Pärnu – sommarstaden i Estland och Estlands Miami Beach

Pärnu i Estland. Varje land har sin egen sommarstad. Om Visby är Sveriges sommarstad är Pärnu Estlands sommarstad. Men Pärnu är inte bara en vanlig sommarstad – Pärnu är Estlands Miami Beach.

Om du besöker Estland mellan juni – augusti måste du verkligen se till att tillbringa din tid i Pärnu, Baltikums egna sol- och badmetropol. Pärnu erbjuder dig gott om möjligheter att njuta av spa, uteliv, mysiga fik och romantiska parker. Sedan år 1996 har Pärnu innehaft sin officiella titel som Estlands sommarstad. Staden ligger i sydvästra Estland (se karta nedan) och har ett invånarantal på runt 43 488.Pärnu i Estland

Historien om Pärnu Estland som både hälso-och badort började få fäste redan år 1863 då den första badinrättningen etablerades i staden. På 1930-talet var Pärnu en populär sommarkurort bland svenskar som uppskattade stämningen i staden, prisnivån och de berömda hälsobringande lerbehandlingarna.

Antalet svenska badturister i Pärnu ökade år för år vilket ledde till att en båtlinje infördes mellan Stockholm och Pärnu år 1937. Idag är staden en samlingspunkt för hälso- och friskvårdsnjutare med mängder av spa-anläggningar som lockar till sig besökare från både när och fjärran. År 2006 fick Pärnu en utmärkelse av Världshälsoorganisationen som en fullbordad medlem i WHO ”European Healthy Cities Network”, ett nätverk som inkluderar städer som engagerar sig i hälsoutveckling.

En av de stora höjdpunkterna med Pärnu Estland är dess magnifika vita sandstrand som sträcker sig flera kilometer längs kusten. Stranden är utan tvekan Estlands bästa och finaste strand och frambringar en speciell sommarkänsla som bara kan hittas på internationella erkända stränder.Därför har Pärnu fått smeknamnet «Estlands Miami Beach”.Namnet är välfjörtjänt. Eftersom i Pärnu kan du vandra på den sammetslena mjuka sandstranden som är flera kilometer lång och även promenera långt i det behagliga kristallklara havsvattnet innan du bottnar.

Om du skulle bli sugen på något kallt att dricka eller något smått och gott att äta så hittar du kiosker och uteserveringar längsmed hela sandstranden.  Se till att plocka med dig en volleyboll om du vill röra på dig efter alla bekvämligheter eftersom  sandstranden har gott om volleybollnät.

SPA-anläggningar i Pärnu

Om du besöker Pärnu Estland för att njuta av spa -och friskvård har Pärnus moderna spa-anläggningar precis allt för att ge dig njutbara avkopplingsmoment. Här nedan har vi sammanställt några av de främsta och bästa spa- anläggningarna i Pärnu. Läs mer nedan.

Tervis Pärnu spahpahotellTervis Pärnu spahpahotell

Tervis Pärnu spahpahotell

Hälsospahotellet ”Tervis ” är Estlands största SPA och har varit verksam i över 40 år. Spahotellet är ett modernt komplex omgiven av gröna parker och ligger direkt i anslutning till Pärnus kända strandpromenad. Tervis erbjuder 50 olika spa- behandlingar och möjlighten att skräddarsy SPA-paket efter dina behov. I spa-anläggningen finns även hotell, restauranger, skönhetssalonger med mera.

Hemsida: http://www.spatervis.ee/sv

Strand Spa & konferens Hotel

Strand Spa & konferens Hotel

Strand Spa & konferens Hotel

Strand & Spa hotell är en 4 stjärnig spa-anläggning som har varit verksam sedan år 1992. Hotellet har 187 rum och en Spaavdelning som bjuder på bland annat finsk bastu, ångbastu och jacuzzi.

Hemsida: http://www.strand.ee/eng/

Estonian medical spa hotel

Estonian medical spa hotel

Estonian medical spa hotel

Estonian Medical Spa erbjuder mängder med terapeutiska friskvårdsbehandlingar. Utöver detta erbjuderde saltbad och behandlingar i deras ”döda havscentrum ”.

Hemsida: http://www.spaestonia.ee/se

Hedon Spa & Hotel

Hedon Spa & Hotel

Lerbad i en historisk byggnad med modern lyxighet kännetecknar Hedon Spa står för.År 1838 stod byggnaden klar vilket förklarar dess föråldriga men eleganta arkitektur. SPA-avdelningarna är indelade i bad-, bastu- och avkopplingsavelningar.

Hemsida: http://www.hedonspa.com/en/

Tervise Paradiis – Spahotell och vattenpark

Spa-hotell Tervise Paradiis öppnade sina dörrar år 2004 och erbjuder massage, olika former av kroppsbehandlingar, saltkammare, bastu och mycket mer. Tervise paradiis har även Estlands största vattenpark!

Hemsida:http://www.terviseparadiis.ee/sv

Nattklubbar i Pärnu

Pärnu Estland brukar vara mittpunkten varje sommar för festglada estländare. Varjes sommar reser många festsugna estländare från Tallinn och resten av Estland för att förenas och uppslukas av en fartfylld partyupplevelse i Pärnus uteliv. Trots att Pärnu är litet finns det ändå ett flertal nattklubbar. Här nedan listar vi de bästa nattklubbarna i Pärnu som kommer ge dig den bästa partykänslan.

1. Club Sugar

Club Sugar

Club Sugar är tveklöst den bästa sommarklubben i Estland. Det är inte bara nattklubben som är grym utan även Club Sugar’s sommarterass som är värd för lokala och internationella DJ. Självaste nattklubben består av fantastiska ljuskronor och ljudsystem samt ett upphöjt DJ-bås som ställer DJ:n i centrum.

Club Sugar-terrassen är höjdpunkten för många besökare och kan beskrivas med två ort: pulserande extatiskt. Terassen pumpar igång feststämningen med DJ’s och beökare har även möjlighet att boka VIP-bord.

Hemsida: http://www.sugarclub.ee/ och https://www.facebook.com/nightclub.sugar/

Öppetider: fredagar och lördagar 23.00 – 04.00

Adress: Vee 10, Pärnu

Club Sunset

Club Sunset

Club Sunset är den enda strandklubben i Estland och ligger precis i anslutning till den vackra sandstranden i Pärnu. Klubben blev framröstad som den bästa sommarklubben i Estland 2011 och 2012. Club Sunset är en favorit hos både estniska och internationella DJs som Tomcraft, Kert Klaus, Inpetto och Basto.

Kvalitetsstämpeln på klubben stärks ytterligare genom temafester som anordnas av internationella varumärken som ”Pacha World Tour” http://www.pacha.com/pacha-world-tour/ och ”In Bed With Space Ibiza World Tour” https://www.facebook.com/inbedwithspaceworldtour

På somrarna förvandlas klubbens terrass till en mäktig scen som bjuder på enastående dansupplevelse, inte minst då ”Pacha World Tour” kör sin show på stranden med pumpande musik och internationella DJ:s i sällskap av go-go dansare, samt ett mäktigt ljud- och ljus system. Nattklubben är också en fröjd för ögat eftersom indredningen består av vit design och enastående laserjus. Mottot för Club Sunset är ”I Got a feeling” och klubben lyckas definitivt att fånga den perfekta känslan och förvandla den till något speciellt.

Hemsida: http://www.sunset.ee/ och https://www.facebook.com/sunsetnightclub

Öppetider Club Sunset: fredagar och lördagar 23.00 – 06.00

Adress: Ranna puiestee 3, Pärnu

Resa till Pärnu Estland

Om du vill resa till Pärnu utan bil är buss det bekvämaste resesättet. En bussresa från Tallinn till Pärnu tar ungefär 1 timme och 50 minuter. Bussbiljetter kan du handla direkt på Tallinns busstation http://bussijaam.ee/en/ eller online på http://www.tpilet.ee/en

Bussarna mellan Pärnu och Tallinn går dagnligen mellan klockan 07.00 och 22.30 och en bussbiljett kostar omkring 8 EUR-10 EUR. Du kan även åka expressbuss från Tallinn – Pärnu med dessa bussbolag: http://www.sebe.ee/en och  http://www.luxexpress.ee/en

Hotell och hostel i Pärnu

Det finns många boendealternativ att välja mellan i Pärnu, oavsett om du vill stanna under kortare eller längre perioder. Du kan t.ex. hyra ett fritidshus genom http://www.fritidshus-estland.eu/estland_sv/index.asp?kunta=P%E4rnu

Vi har sammanställa en lista på billiga hotell och hostel i Pärnu. Alla hotell och hostel ligger central med kort avstånd till stranden i Pärnu.

Hommikuhostel

Hommikuhostel

Hommikuhostel ligger bara 100 meter från busstationen i Pärnu och ligger nära de flesta populära restauranger. Du får helt klart en acceptabel standard på rummet med TV, gratis internet och kylskåp.

Hemsida: http://www.hommikuhostel.ee/index.php?ln=2

Adress: Hommiku 17, Pärnu

Hostel Löuna i Pärnu Estland

Hostel Löuna i Pärnu Estland

Hostel Lõuna ligger i Pärnus centrum nära de fina parkerna i Pärnu och bara ett stenkast från Pärnus bästa nattklubb Club Sugar. Byggnaden designades år 1909 och hade på den tiden syfte att tjäna som ett omvårdnadsboende. Idag är Hostel Löuna ett tvåvåningshotell och hostel med många typer av sovrum.

Hemsida: http://www.hostellouna.eu/

Adress: Lõuna 2 , Pärnu

Hotell Bristol

Hotell Bristol

Hotell Bristol ligger precis intill Pärnus huvudgata. Bristol har ett gotiskt medeltida utseende eftersom det designades i början av 1900-talet. Varje rum inkluderar bekvämligheter såsom gratis internet, TV och telefon. Om du gillar karaoke så ligger Pärnus populära karaokebar ”Cocoloco” i bottenvåningen av byggnaden.

Hemsida: http://bristol-parnu.com/en/

Adress: Rüütli 45, Pärnu

Victoria Hotel i Pärnu Estland

Victoria Hotel i Pärnu Estland

Victoria är ett centralt hotell i en stilig byggnad från 1920-talet. Alla dess rum är designade med högt tak och rymlig känsla och det finns totalt 17 dubbelrum och 6 enkelrum.

Hemsida:http://www.victoriahotel.ee/eng/

Adress: Kuninga 25

Koidula Park Hotell

Koidula Park Hotell

Koidula Park hotell ligger på vägen till stranden i Pärnu Estland och är omgiven av parker och restauranger. Därför är Koidula Park perfekt för dig som vill gå till alla viktiga pukter. Hotellet är beläget i ett historiskt trähus byggt år 1905 och har 39 sovrum.

Adress: Kuninga 38, Pärnu

Hemsida: http://koidulaparkhotell.ee/

Sammanfatting om Pärnu i Estland:

Om du besöker Estland för sol och bad så är Pärnu det givna valet. Pärnu erbjuder dig många spa-hotell, restauranger, fina parker, uteliv och helt enkelt en grym sommarstad.

Det finns ett taletsätt i Estland som lyder “Ingen sommar utan ett besök i Pärnu”. Därför hoppas vi att du besöker Pärnu vid ditt nästa besök i Estland. 

Dela denna artikel

Läs även

Nya artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *