Estland Fakta

Estland fakta – 30 frågor och svar om Estland 2021

Har du frågor om Estland? Här hittar du svaren till de 30 vanligaste frågorna om Estland.

Estland Fakta

 • När blev Estland självständigt?

Estland blev självständigt den 24 februari 1918 och behöll sitt självständighet tills 1944 när den sovjetiska Röda armén erövrade Estland. Mellan 1944 och 1991 tillhörde Estland Sovjetunionen och återställde sitt självständighet den 20 augusti 1991.

 • Hur länge tillhörde Estland Sverige?

Estland tillhörde Sverige runt ett hundra år. Norra Estland var under svensk kontroll över 150 år medan Estlands största ön Saaremaa tillhörde Sverige cirka 50 år.

 • När tillhörde Estland Sverige?

Estland tillhörde Sverige nästan hela 1600-talet. Norra Estland blev under svensk kontroll 1561 och den sista delen av det moderna Estlands territorium, Saaremaa, blev svensk efter dansk-svenska krig 1643-1645. Svensk tid i Estland slutade med det stora nordiska kriget som avslutade 1721.

 • Vad kan man göra i Estland?

Det vore en bättre fråga att ställa vad man inte kan göra i Estland! Du kan börja till exempel med en stadstur i den fantastiska gamla stan i Tallinn, fortsätta österut vid kusten och njuta utsikter över havet eller ta bilder på våra majestätiska vattenfall. Eller kanske vill du tillbringa dagen på havet istället, på en surfbräda, segelbåt eller kajak? Efteråt måste du i så fall säkert käka middag i en av Estlands tiotals herrgårdsrestauranger.

Och man kan inte glömma bort våra myrar och skogar! Sannerligen har vi inga riktiga berg och fjäll som i Sverige, men jag kan lova dig att jämfört med resten av Estland, de små kullar i Södra Estland verkar som äkta berg där man kan väldigt bra åka skidor, både längd och utförs. Och när du redan är där vid Estlands gränser måste du säkert lära känna en sån annorlunda etnisk och språklig minoritet som är setos, höra deras kraftfulla sång och smaka deras speciella ost eller inte så speciella men jättegoda kantarellpaj.

Men om du uppskattar lite lugn och ro istället och vill bara njuta vädret, är Väster Estland det du måste ta riktning mot. Där ligger våra bästa och längsta stränder med sjungande sand och dessutom kan du ta en färja till en av våra fina öar där du kanske hittar även lite Gotlands känsla.

 • Vilken valuta har Estland?

Sedan den 1 januari 2011 har Estland euron som valuta. Innan dess var Estlands valuta estnisk krona.

 • Vilka språk talas i Estland?

I Estland talas estniska som huvudspråk och det är också det enda officiella nationella språket. Det finns dock några minoritetsspråk som kan användas som affärsspråk. De mest talas minoritetsspråken är ryska och ukrainska.

 • När förlorade Sverige Estland?

Svensk tid i Estland slutade med det stora nordiska kriget, som började år 1700. Militär verksamhet på Estlands territorium slutade i september 1710 när Tallinn övergav sig till ryska trupper. Den officiella avträdning till Ryssland tog plats 1721 med freden i Nystad.

 • Hur många Svenskar bor i Estland?

Det är svårt att säga exakt hur många svenskar bor i Estland just nu. Enligt folkräkningen år 2011 bodde i Estland 380 svenskar. Idag är numret troligtvis någonstans mellan 200-500.

 • Vad heter Estland på Estniska? 

På estniska heter Estland “Eesti”.

 • Hur många människor bor det i Estland? 

I Estland bor lite över 1 300 000 människor.

 • Varför behövs pass till Estland?

Man behöver pass i Estland bara för att resa utifrån EU, annars räcker det med ID-kort.

 • Vad är klockan i Estland?

Estland är i tidzon UTC+2 tillsammans med till exempel Finland. Det betyder att det är en timme senare i Estland än i Sverige. Om klockan är 10 i Sverige är den 11 i Estland.

 • Hur många öar har Estland?

Tillsammans med insjööar finns det 2355 öar i Estland, 2222 av de är havsöar. De flesta är dock väldigt små, bara 318 havsöar är större än en hektar.

 • Vad heter huvudstaden i Estland? 

Estlands huvudstad heter Tallinn.

 • Varför har Finland och Estland samma nationalsång?

Estland och Finland har inte exakt samma nationalsång, utan deras nationalsång har samma melodi som är skrivit av en finsk kompositör Fredrik Pacius år 1848. Den blev populär bland finska studentkörer som sjöng den också på ett besök till Estland. En av de mest kända estniska poeter, Johann Voldemar Jannsen skrev estniska ord till sången och ganska snabbt blev den en populär patriotisk sång i Estland också. När Finland och Estland blev jsälvständiga, valde både länder denna sång som deras nationalsång.

 • Vilken religion har Estland?

Religion är inte särskilt viktig i Estland i allmänhet, tvärtom, det sägs även att Estland är världens mest icke-religiöst land. Historisk är Estland ett protestantiskt land men år 2011 uppgav bara 29,3% av befolkningen att de tror på någon form av gudomlig makt. 16,1% av de tror på ortodoxi och 9,9% är av den lutherska tron.

 • Vad heter Estland på engelska? 

På engelska heter Estland “Estonia”.

 • Är Estland med i EU?

Ja, Estland blev medlem i EU den 1 maj 2004.

 • Är Estland fattigt?

Man kan inte säga att Estland är ett fattigt land, men välståndsnivå i Estland är lägre än det europeiska genomsnittet. Estlands ekonomi är i en långsam men ständig tillväxt sedan Estland blev självständig 1991. Relativ fattigdom är i Estland 20,7% och genomsnittlig bruttolön är 1515€.

 • Vad är Estland känd för?

Utomlands är Estland kanske mest känd för vår IT-kultur. Vårt digitala samhälle är mycket avancerat och långt framför andra länder. Vi har länge kunnat signera dokument med idkort och vi var också de första som kunde rösta på nätet. Men om någon frågade mig personligt, vad är det som jag tycker gör Estland känd, då skulle jag säga Laulupidu. Det är vår sångfest som äger rum vart femte år och samlar ihop tiotusentals sångare och sångälskare. Den första sångfesten ägde rum 1869 och tills idag är den en viktig symbol av estniska nationalkänsla och har ett speciellt ställe i hjärtat av de flesta estländare.

 • Hur stort är Estland?

Estland är bland de minsta länderna i världen. Estlands yta är 45 226 km² som är lite större än Danmark. 

 • Hur styrs Estland?

Estland styrs av ett direktvalt parlament som heter Riigikogu. Riigikogu har 101 ledamöter och har lagstiftande funktion, övervakar regeringens arbete och väljer president. Estlands president är landets stadschef och har huvudsakligen ceremoniell och representativ roll.

 • Hur blev Estland självständigt?

Estland lyckades bli självständigt till stor del på grund av oron i Ryssland i början av 1900-talet. Oklarheten i den ryska styrelsen möjliggjorde estländska nationella politiker förstärka makten i Estland. Möjlighet att deklarera autonomin öppnade sig efter oktoberrrevolutionen i Ryssland 1917 när första världskrigets verksamhet nådde Estland. Den 18 februari 2018 började tysk invasion på östra fronten och ryskarna började fly från Estlands territorium. Estländer utnyttjade situationen där tyska trupper ännu inte hade tagit över makten i hela landet och den 24 februari 2018 utropade Estland självständighet.

 • Hur förkortas Estland?

Estland förkortas antingen EST eller EE. Förkortning EST användas mest i sport ock på bil registreringsskyltar.

 • Vad hette Estland förr?

Estlands namn har alltid varit liknande. Man tror att Estlands namn nämndes först av en romersk historiker Tacitus omkring år 98 i form av “Aestii”. Estland har också haft namn som Aestland, Eistland, Estones och Estonia. På 1800-talet hade namnet utvecklats till “Eestimaa”, som snart förlorade “maa” i slutet (“maa” betyder “land” på estniska) och blev “Eesti”.

 • Vad kallas Estland Lettland Litauen?

Lettland heter “Läti” på estniska och Litauen heter “Leedu”. Baltikum är ett samlingsnamn för de tre staterna Estland, Lettland och Litauen

 • Vad har Estland för statsskick?

Estland är en parlamentarisk republik. Estlands konstitution upprätter separation av befogenheter, som betyder att landets lagstiftande, verkställande och rättsliga funktioner är uppdelat bland separata och oberoende organ.

 • Vad har Estland för klimat?

Klimatet i Estland är tempererat och liknande till klimatet i centrala Sverige. Klimatet karaktäriseras av ganska varma somrar och kalla vintrar. Närheten till Österjön påverkar starkt klimatet i Estland och resulterar ofta i blåsigt och fuktigt vädret. Det finns också stora skillnader mellan klimatet på kusten och inland på grund av Österjön. Den kallaste månaden är januari där genomsnittlig temperatur är mellan -2° och –7°C och den varmaste månaden är juli med genomsnittlig temperatur mellan 16° och 17°C.

 • Vad har Estland för landskod? 

Estlands landskod är +372.

 • Vilka är de största städerna i Estland?

Den största staden i Estland är huvudstaden Tallinn, där bor ungefär en tredjedel av Estlands befolkning. Den näst största staden, fyra gånger mindre än Tallinn, är Tartu. Näst kommer Narva, Pärnu och Kohtla-Järve. Alla andra 42 städer i Estland har mindre än 20 000 invånare.

Dela denna artikel

Läs även

Nya artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *