Guide i Tallinn

Pärnu: Bästa saker att se och göra i Estlands sommarhuvudstad

Pärnu är känd som “Sommarhuvudstad” i Estland. Staden har  blivit en favoritdestination för turister tack vare sina vackra stränder och glada atmosfär.

Pärnu har en speciell mix av spännande platser att besöka, kulturella evenemang och en livlig nattlivsscen. Det gör staden till ett lockande val för resenärer som söker både avkoppling och äventyr. Så oavsett om du vill njuta av solen på de gyllene stränderna eller utforska de intressanta historiska platserna, kommer Pärnu att ha något för dig.

I den här artikeln kommer vi att ge dig tips om de bästa sakerna att se och göra i Pärnu.

Sevärdheter i Pärnu:

Pärnu-stranden: En lång sandstrand på över 5 kilometer

Pärnu-stranden är verkligen en pärla i denna underbara estniska stad. Med sin orörda sandstrand som sträcker sig över imponerande 5 kilometer är det inte konstigt att så många besökare flockas hit till detta kustnära paradis. Här kan du koppla av och njuta av den lugna och fridfulla atmosfären, perfekt för dig som vill varva ner eller bara njuta av solen.

Guide i Tallinn

Stranden erbjuder något för alla. Du kan ta långa promenader längs strandlinjen, bygga sandslott eller kanske spela strandvolleyboll med dina vänner. Och om du känner för ett uppfriskande dopp i havet så är vattnet rent och inbjudande.

Pärnu-stranden är också omgärdad av grönskande parker och trevliga kaféer där du kan köpa glass eller något gott att äta. Så packa med dig solkräm och en picknickfilt och spendera en dag på denna fantastiska strand. Du kommer inte bli besviken!

pärnu strand

 Röda Tornet 

En av de sevärdheter du verkligen inte får missa i Pärnu är det ikoniska Röda Tornet.

Det är det enda medeltida byggnadsverket som har bevarats till idag. Tornet låg i sydöstra hörnet av den tidigare stadsmuren. Idag finns det ett öppet museum i Röda tornet där man kan lära sig mer om hur det var i medeltida Pärnu och dess historia.’

Guide i Tallinn

För dig som vill få en djupare förståelse för Pärnus rika historia och arv är ett besök på Pärnu Museum ett absolut måste.

Här hittar du allt från gamla föremål till interaktiva presentationer, och det finns verkligen något för alla.  Museet erbjuder en engagerande upplevelse som kommer att ge dig en helt ny uppskattning för denna charmiga estniska stad.

Kom och upptäck Pärnu Museums mångfald av utställningar och låt historien komma till liv framför dina ögon.

St. Elizabeths Kyrka

Ett besök i Pärnu skulle vara ofullständigt utan att förundras över St. Elizabeths Kyrka, en fantastisk vacker skatt som berättar om Estlands rika religiösa historia.

När du kliver in i kyrkans heliga utrymmen kommer du att omslutas av en känsla av ro och andlighet. Kyrkans vackra glasmålningar och utsmyckade sniderier skapar en atmosfär av storhet och frid. Ta dig tid att beundra de fina detaljerna och ta in den unika skönheten som omger dig.

St. Elizabeths Kyrka är också en plats för gemenskap och andlighet. Du kan delta i mässor eller ta en stund för eftertanke och stillhet.

Guide i Tallinn

Gamla stan i Pärnu

Första gången Pärnu stad (vid den tiden Perona) nämndes var år 1251. Staden blev en viktig hamnplats och den enda befästa staden med stadsmur mellan Riga och Tallinn. Under 1400-1500-talen bodde det ungefär 400-500 personer i Nya Pärnu. Under medeltiden blev Pärnu centrum för Livlands orden och en hansastad. Det huvudsakliga livet kretsade kring handel, både på marknaden och i butiker. Täta handelsförbindelser fanns mellan Pärnu och Riga, Tallinn samt Nederländerna, Lübeck, Rostock och Danzig.

Guide i Tallinn

Framförallt exporterades lokala jordbruksprodukter från Pärnu. Även handelsvaror som sälolja, ox- och ko-skinn, nöthorn och hampafläta som användes för att tillverka rep exporterades. Inget byggnadsverk från medeltida Pärnu har bevarats i sitt ursprungliga skick, men delar av den tidigare stadsmuren och borgmuren finns fortfarande kvar.

I Gamla Stan finns små butiker, mysiga kaféer och traditionella restauranger som erbjuder läckra estniska rätter. Ta dig tid att titta på de vackra byggnaderna och njut av den unika atmosfären som bara Gamla Stan kan erbjuda.

Guide i Tallinn

Tallinns Port

tallinn gate pärnu

Tallinns port är den enda bevarade 1600-talsporten med en vallgrav i de baltiska länderna; fram till 1710 var den känd som Carl Gustav (kungens) port. Från porten ledde en bro över vallgraven till en postväg till Tallinn. Författaren till porten är troligtvis Erik Dahlberg; han konstruerade liknande kungaportar och bastioner i Narva och Riga också.

Under rivningen av befästningen på 1800-talet bevarades endast Tallinns port, liksom vallarna och vallgraven som leder till Venus bastion vid floden – kallad Vallikäär.

Rüütli Street är en annan pärla i Pärnus Gamla Stan

Guide i Tallinn

Rüütli gatan  är betraktad som huvudgatan i Pärnu eftersom den historiskt har varit en viktig handelsgata, och även idag finns det flera affärer, institutioner och kaféer längs gatan. Rüütli gata uppstod på 1600-talet när det svenska kungariket började bygga moderna sjöbefästningar i Pärnu. Gatan gick som en rak linje mellan stadens två bastioner – Luna och Sol. Under byggandet flyttades också marknadsplatsen från sin tidigare plats nära Nikolai kyrka i början av Pika gata till Rüütli gata, där Lastepark (Barnparken) ligger idag. På grund av detta fick adelsmän rätt att bygga bostäder runt marknadsplatsen, vilket gjorde Rüütli gata till en av stadens viktigaste gator.

Vallikäär-parken

Pärnu Vallikääru park förtrollar med en belyst promenad längs kustlinjen, en romantisk gångbro över vallgraven och Estlands högsta fontän som är placerad mitt i vallgraven. På vallen finns en amfiteaterliknande konsertplats där man kan njuta av kulturella upplevelser. Vid Bastion Venus har ett smedja återställts där du kan se smidesarbete. Tre modeller ger en visuell bild av Pärnus utveckling från en befäst stad till en modern stad. En gångtunnel mellan jordvallarna är öppen för besökare.

Vallikäär

Njut av naturen i Pärnu

Pärnu är verkligen en fristad för naturälskare. Här finns fantastiska sandstränder och pittoreska parker som erbjuder en perfekt plats att koppla av och uppleva naturens skönhet. Låt oss ta en titt på några av de bästa platserna att njuta av naturen i Pärnu.

Rannapark: En stillsam oas

Intill Pärnu Beach ligger Rannapark, en förtrollande park som är den perfekta kompletteringen till din strandupplevelse. Denna pittoreska park är en fröjd för ögonen med sina vackra trädgårdar och inbjudande grönområden där du kan koppla av och beundra naturens underverk.

Rannaparkens fridfulla atmosfär gör den till en favoritplats för både lokalbefolkningen och turister att komma till för att njuta av Pärnus skönhet. Ta dig tid att utforska parkens slingrande stigar som tar dig genom frodig grönska och doftande blomsterängar. Du kan hitta en mysig plats under ett av de många träden och koppla av med en spännande bok eller helt enkelt njuta av den lugnande atmosfären som omger dig.

Villa Ammende Park: Där arkitektur möter natur

För dig som söker både vacker arktiketur och lugnande omgivningar är Villa Ammende Park i Pärnu en plats som du verkligen inte får missa. Denna eleganta park kombinerar imponerande arkitektur som tar dig tillbaka i tiden, samtidigt som den erbjuder en fridfull oas.

När du promenerar genom parken kan du beundra de detaljerade inslagen i Villa Ammende, en magnifik herrgård som vittnar om regionens rika historia. Låt din fantasi flöda när du föreställer dig den prakt och elegans som en gång präglade platsen, samtidigt som du njuter av parkens lugn och ro.

Kabli naturreservat: En fristad för friluftsentusiaster

För dig som älskar naturen är Kabli naturreservat ett sant paradis och det ligger bara en kort bit från Pärnu. Detta omfattande reservat är hem för en rik mångfald av växter och djur, vilket gör det till en dröm för både vandrare och djurälskare.

Ge dig ut på någon av de natursköna vandringslederna som slingrar sig genom frodiga skogar och längs med stilla sjöar. Du kan fördjupa dig i naturens symfoni när fåglarna spelar upp sina melodiska toner för dig. Var uppmärksam och håll ögonen öppna för att få skymta hjortar, rävar och andra fascinerande varelser som kallar detta område sitt hem.

Kabli naturreservat erbjuder också möjligheter till fiske, picknickar och avkoppling i naturen. Ta med en picknickkorg och njut av en härlig måltid omgiven av den friska luften och den vackra naturen. Det är en plats där du kan komma bort från stadens brus och uppleva lugnet och skönheten i den omgivande miljön.

Upptäck Pärnus spa-kultur:

Pärnu är känt för sina berömda spa-anläggningar som erbjuder ett brett utbud av behandlingar och tjänster för välbefinnande. Här kan du verkligen njuta av en upplevelse av avkoppling och förnyelse. Pärnus spa-kultur har allt du behöver för att ge dig en stunds välförtjänt avkoppling.

pärnu spa

Skäm bort dig själv på ett av Pärnus berömda spa-anläggningar:

Pärnus spa-anläggningar är verkligen i en klass för sig. Oavsett om du söker en avkopplande massage, en uppfriskande ansiktsbehandling eller en återställande kroppsvård, så har dessa spa-anläggningar något som passar alla.

Du kommer att få en skräddarsydd upplevelse där varje detalj är noggrant utformat för att ge dig en känsla av välbefinnande och avkoppling. Här kan du låta stressen försvinna och helt enkelt njuta av en stund för dig själv.

Upptäck traditionella estniska basturitualer:

Inget besök i Pärnu skulle vara komplett utan att uppleva de traditionella estniska basturitualerna. Denna uråldriga praxis har förts vidare från generation till generation och är djupt rotad i den lokala kulturen. Kliv in i bastuns värme och låt värmen svepa in din kropp medan den verkar på dina muskler och leder. Känn hur stressen smälter bort när du ger dig ut på denna resa av avkoppling och avgiftning.

Prova unika spabehandlingar:

I Pärnus spa-anläggningar finns det spännande och nyskapande behandlingar som tar välbefinnandet till en helt ny nivå.

Varför inte unna dig ett lerbad där mineralrik lera appliceras på din kropp? Lerbadet ger näring åt din hud och gör den fräsch och förnyad.

Du kan också kliva in i ett salt-rum och andas in saltberikad luft. Och om du vill ha en riktigt avkopplande behandling kan du välja en varm stenmassage. Släta och uppvärmda stenar placeras på specifika punkter på din kropp. Stenarna smälter bort spänningar och hjälper dig att uppnå en djup avkoppling.

Ta en dagstur till Soomaa och Matsalu nationalparker

Ge dig ut på ett äventyr till Soomaa nationalpark

Här i Soomaa kan du uppleva Estlands “Femte Årstid”, en fascinerande tid när ängarna översvämmas. Denna fantastiska nationalpark ligger söder om Pärnu och är verkligen något speciellt för alla naturälskare där ute. När det regnar mycket förvandlas parken och de vidsträckta ängarna täcks av vatten, vilket skapar en helt förtrollande miljö.

sooma pärnu

Njut av att utforska det unika landskapet och bli en del av naturens underverk. Du kan gå på vandringsturer genom de översvämmade ängarna och upptäcka den otroliga mångfalden av växter och djur som lever här. Ta chansen att se sällsynta fågelarter och upplev den tysta skönheten i naturen.

Matsalu nationalpark är också väl värd ett besök. Den ligger inte långt från Pärnu och erbjuder fantastiska möjligheter att utforska Estlands naturliga skatter. Här kan du vandra längs vackra vandringsleder, beundra det rika fågellivet och kanske till och med få en glimt av de majestätiska vilda djuren.

Ge dig ut på äventyr i Matsalu nationalpark – ett paradis för fågelskådare!

Bara en kort bussresa från Pärnu hittar du Matsalu nationalpark, en plats som fågelskådare och naturälskare bara drömmer om. Den här fantastiska nationalparken har en av Europas största våtmarker och är hem för en imponerande mångfald av fågelarter året runt.

Här kan du spendera timmar med att utforska och beundra det rika fågellivet. Spana efter majestätiska tranor, eleganta svanar och färgglada andfåglar som simmar i de lugna vattnen. Låt dig fascineras av fåglarnas sång och deras graciösa flykt över himlen. Det är verkligen en upplevelse som kommer att ta din andedräkt.

Du kan vandra längs de vackra stigarna som slingrar sig genom parken och upptäcka naturens underverk på nära håll. Ta med kikaren och försök identifiera olika fågelarter, eller bara njut av den fridfulla atmosfären och skönheten i omgivningarna.

Matsalu pärnu

Njut av nattlivet och festa loss i Pärnu:

Pärnu är verkligen en spännande destination för de som älskar att festa. Här finns det något för alla, oavsett om du vill dansa hela natten på nattklubbar eller njuta av live musikframträdanden.

Om du letar efter en riktigt energifylld atmosfär och pulserande beats är Pärnus nattklubbar, som Sugar och Sunset Club, helt rätt ställe för dig att vara på. Dessa nattklubbar ligger precis i närheten av stranden och tar dig med på en fantastisk resa med färgsprakande ljus, häftig musik och en publik full av festglada människor.

Dansa hela natten lång till den senaste musiken och känn energin flöda genom hela kroppen. Nattklubbarna i Pärnu är kända för sin levande och festliga atmosfär, där du kan möta likasinnade människor och skapa minnen för livet.

Så släpp loss och upplev en oförglömlig kväll på Pärnus nattklubbar. Låt dig dras med i musikens rytm, njut av det färgsprakande ljuset och omringa dig med festglada människor. Det kommer definitivt att bli en kväll att minnas!

Njut av live musikframträdanden

Om du föredrar live musik, kommer Pärnu att vara en fantastisk destination för dig. Här finns det platser som Kultuuriklubi Tempel och Cafe Grand Music Club & Restaurant där du kan uppleva oförglömliga kvällar fyllda med själfulla melodier och elektrifierande framträdanden.

På dessa platser samlas både lokala talanger och internationella artister som visar upp sin skicklighet inom olika musikgenrer. Oavsett om du gillar jazz, rock eller elektronisk musik, kommer du alltid att hitta något spännande som händer på scenen och som kommer att fånga dina sinnen.

Slå dig ner, njut av atmosfären och låt dig svepas med av den levande musiken. Du kommer att bli förbluffad av talangerna och de fantastiska framträdandena som du får vara med om. Det är verkligen en upplevelse som du inte vill missa när du är i Pärnu.

Njut av utsökta cocktails på trendiga barer

Om du föredrar en mer avslappnad upplevelse, har Pärnu ett urval av trendiga barer där du kan njuta av utsökta cocktails. Steffani Pizzarestoran & Baar och Villa Wesset Lounge Bar är två populära platser som erbjuder imponerande dryckesmenyer och en stilfull atmosfär.

Guide i Tallinn

Beställ din favoritcocktail och låt bartendern överraska dig med smakexplosioner och kreativa presentationer.

Delta i livliga pubrundor

För att verkligen uppleva Pärnus nattlivskultur till fullo kan du överväga att delta i en av de livliga pubrundorna som arrangeras runt om i staden. Dessa guidade turer tar dig med på en resa genom några av de mest livliga barerna och pubarna i området. Det är en fantastisk möjlighet att träffa andra festentusiaster, upptäcka dolda pärlor och verkligen känna av den pulserande atmosfären som definierar Pärnus nattliv.

Vinteraktiviteter i Pärnu:

Pärnu förvandlas till ett riktigt vinterparadis under de kallare månaderna. Även om det kanske inte är det första resmålet som du tänker på när det gäller vinteraktiviteter, så erbjuder denna charmiga estniska stad en rad upplevelser som kommer att göra ditt besök minnesvärt.

Skridskoåkning på Rüütli Square och Pärnu Bay

För vintersportentusiaster i Pärnu är skridskoåkning på Rüütli Square ett absolut måste. Ta på dig skridskorna och glid över den släta ytan medan du omges av den pittoreska arkitekturen i stadens centrum. Det är en fantastisk möjlighet att njuta av skridskoåkningens glädje mitt i stadens hjärta.

För de som söker en mer äventyrlig upplevelse kan skridskoåkning på den frusna Pärnu Bay vara precis rätt. Med sitt utsträckta islandskap blir det en lekplats för skridskoåkare som längtar efter spänning och frihet. Det är verkligen en upplevelse som ger dig en känsla av frihet och äventyr.

Så oavsett om du föredrar skridskoåkning på Rüütli Square med stadens charmiga omgivning eller den äventyrliga skridskoåkningen på den frusna Pärnu Bay, finns det något för alla skridskoentusiaster i Pärnu.

Under julhögtiden sprider Pärnu värme och charm

Julmarknader dyker upp över hela staden och erbjuder en rad handgjorda varor och läckerheter. Gatustråken i Pärnu blir levande med dekorationer som sprider glädje och förundran. Beundra vackert dekorerade julgranar och detaljerade ljusarrangemang som lyser upp varje hörn av Pärnu.

På julmarknaderna kan du hitta unika presenter och souvenirs, tillverkade med kärlek och omsorg av skickliga lokala hantverkare. Ta dig tid att kolla runt bland alla stånd, där du kan upptäcka allt från handgjorda smycken till konstverk och traditionella estniska hantverk.

Förutom att handla kan du också unna dig läckra godsaker som serveras på marknaderna. Prova på traditionella julgodisar, varma drycker som glögg och njut av den härliga julkänslan som fyller luften.

Slutsats: Omfamna charmen med Pärnu

Sammanfattningsvis kan ett besök i Pärnu ge dig en fullständig upplevelse av charm, historia, natur och avkoppling. Du kan utforska de många sevärda attraktionerna, vandra längs stadens gamla gator, njuta av de vackra parkerna och stränderna, unna dig avkoppling på spa-anläggningar, ta dig ut på dagsutflykter till nationalparker och uppleva stadens livliga nattliv. Oavsett vilka intressen och preferenser du har, finns det något för alla att omfamna i denna fascinerande estniska sommarstad.

Frågor och svar om Pärnu

Vilka är några populära boendesalternativ i Pärnu?

Pärnu erbjuder olika boendemöjligheter som passar olika budgetar och preferenser. Några populära val inkluderar Hotel Villa Wesset, Hedon Spa & Hotel, Rannahotell och Hotel Pärnu. Dessa etableringar erbjuder bekvämt boende med nära tillgång till stadens sevärdheter.

Finns det barnvänliga aktiviteter i Pärnu?

Absolut! Pärnu är en familjevänlig destination med olika aktiviteter som passar barn. Du kan besöka Lottemaa temapark, där barnen kan åka attraktioner och träffa älskade tecknade figurer. Pärnu Adventure Park erbjuder spännande utomhusaktiviteter som klättring och linbanor som säkerligen kommer att underhålla barnen.

Hur tar jag mig till Pärnu?

För att ta dig till Pärnu kan du ta en direktflygning till Tallinns flygplats och sedan resa med buss eller tåg till Pärnu. Resan tar cirka två timmar.

Finns det familjevänliga aktiviteter i Pärnu?

Absolut! Pärnu erbjuder olika familjevänliga aktiviteter, som att besöka Lottemaa temapark, utforska Rannapark lekplats eller njuta av en dag på Tervise Paradiis vattenpark.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Pärnu?

Sommar månaderna juni till augusti anses vara den bästa tiden att besöka Pärnu på grund av det varma vädret och de livliga evenemangen. Men varje årstid har sin egen charm, så det beror slutligen på dina egna preferenser.

Kan jag bada i havet under vintern i Pärnu?

Även om det kanske inte rekommenderas att bada i havet under vintern på grund av det kalla vädret kan du fortfarande njuta av uppfriskande promenader längs stranden eller prova på is-simning om du känner dig äventyrlig.

Är det möjligt att hyra cyklar i Pärnu?

Ja, att hyra cyklar är ett populärt sätt att utforska Pärnu. Det finns flera uthyrningsbutiker i hela staden där du enkelt kan hitta cyklar för alla åldrar och njuta av att cykla runt staden eller längs vackra rutter.

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn