På Midsommarafton tänder vi stora brasor överallt i landet, från städer till små byar. Det är en riktig eldshow, och elden tänds på högre platser som kullar eller vid havet. Vi använder torrt trä, grenar och hö som bränsle. Solnedgången är startskottet, och brasan ska brinna hela natten. Midsommarnatten är lång och magisk!
Sedan urminnes tider har vi haft en tradition att inte gå och lägga oss den natten. Vi sjunger, dansar och lyssnar på folkmusik. Enligt gammal folktro besitter midsommarelden magisk kraft – den renar och håller allt ont borta. Det finns en tradition att hoppa över elden. På så sätt lämnar du allt ont bakom dig.
Förr i tiden trodde man också att ormbunkar blommar på midsommarnatten. Om du är äventyrlig kan du ge dig ut ensam i skogen och leta efter denna mystiska blomma. Om du hittar den, sägs det att du kommer att få stor lycka och rikedom.
I den estniska folkkalendern markerade midsommar slutet på vårarbetet och början på höskörden. Efter Jaanipäev (vårt namn för midsommar) börjar dagarna bli kortare. Därför tände man midsommarelden för att avvärja det annalkande mörkret.
Det finns en tro att under midsommarnatten talar träd och djur med varandra. Vissa av oss kan förstå deras språk!
Och så var det vädret – midsommarvädret är superviktigt här.
Om det åskar före midsommar, väntar ingen bra sommar. Om det är torrt väder före midsommar, blir det en sträng kyla före nyår.
Så, där har ni det – en glimt av hur vi firar midsommar i Estland. Det är en fest full av traditioner, magi och massor av kul. Kom och upplev det själv!