Guide i Tallinn

Tallinns julmarknad med hantverk, mat och underhållning

Hur ser det ut på Tallinns julmarknad i år? Vad säljs där och hur är priserna?

Hantverk har en särskild plats på varje julmarknad. De estniska stickade vantarna, tröjorna, fårskinnsvästarna, mössorna och halsdukarna är inte bara vackra utan även praktiska. Priserna varierar, med 35 € för ett par stickade ullvantar, 15 € för skinnhandskar och 80 € för en fårskinnsväst.

Guide i Tallinn

Guide i Tallinn

Den sydamerikanska alpackan har funnit sitt hem på estniska gårdar och trivs väl i den lokala naturen. Resultatet? Alpackaullen har blivit en eftertraktad trendprodukt i Estland. Sjalar av alpacka ull är lika varma som en kram på julafton. En sjal kostar 150€. En kram är gratis.

Guide i Tallinn

Här säljs bastuhattar. Det är verkligen något magiskt med dragningskraften som bastun har för ester och finnar. Marknadsståndet med bastuhattar blir därför snabbt en naturlig samlingsplats för estnisk- och  finsktalande marknadsbesökare.

Guide i Tallinn

Guide i Tallinn

Du behöver inte gå runt och känna dig hungrig på marknaden. Här säljs ostar, rökta korvar och skinka.

Även om du inte hade planerat att äta en måltid på marknaden, är doften av grillkorvar helt enkelt oemotståndlig. Blodkorv, älgkorv, fläskkorv, allt är lokalproducerad och tillagad med kärlek. På marknaden kan du sätta tänderna i en gedigen måltid. En portion med grillat kött eller korv med surkål och stekt potatis till kostar 15 €.

Guide i Tallinn

Självklart får man inte glömma de ljuvliga godsakerna och glöggen – utan dem finns ingen äkta julstämning.

Guide i Tallinn

På julmarknaden kan du välja till exempel mellan blåbärsglögg, svartvinbärsglögg, havtornsglögg, hallonglögg, glögg med rom och glögg med kanel. Priserna varierar från 5 € till 7 €, och varje klunk bär med sig en smak av julens magi. Så sätt dig ner, njut av en varm dryck och låt den festliga stämningen svepa över dig på Tallinns julmarknad!

Guide i Tallinn

Guide i Tallinn

Varje kväll erbjuds underhållning på marknaden. På en specialbyggd scen uppträder sångare och dansare fram till dess att marknaden stänger den 7 januari. Medan föräldrarna njuter av korv och glögg, snurrar barnen runt i karusellen.

Guide i Tallinn

Efter Tallinns julmarknad återvänder du hem mätt och belåten, med en skön trötthet.
Guide i Tallinn
Text och bilder: Anu Kaupmees
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn