Guide i Tallinn

Klimat och väder i Estland

Hösten kom plötsligt och med  en stor storm. Så starka vindar som nyligen svepte över hela landet, har inte setts här på över 10 år. Sjötrafiken till öarna stoppades, elen försvann i tiotusentals hem när vindstyrkan nådde upp till 30 meter i sekunden på sina håll. Kraftiga stormvindar ryckte upp stora träd med rötterna och välte järnstaket i parker mitt i Tallinn.

Guide i Tallinn
Tallinn, parken i Kadriorg

 Samtidigt som en kraftig storm blåste utanför kände Tallinnborna  hur värmeelementen i deras bostäder gradvis började bli varma, vilket innebar att uppvärmningssäsongen äntligen hade börjat-ett  efterlängtad ögonblick i de många bostadshus som är byggda för 60 år sedan  där fuktighet inomhus blir alltid ett problem när hösten närmar sig. Höstens ankomst i Estland definieras av fallet i dygnets genomsnittstemperatur. När den sjunker under 13 ºC, har hösten kommit. För bostadsföreningar börjar hösten när natttemperaturen sjunker till +8,  först då och inte en dag tidigare, sätts centralvärmen på. 

Hur är klimatet i Estland?

Enkelt sagt liknar klimatet i Estland  väderförhållanden  i mellersta Sverige.

Fast Estland är ett litet land, skiljer sig klimatet märkbart mellan olika regioner. Östersjöns närhet gör att västra Estland har ett marint klimat, vilket innebär mildare och nederbördsrikare väder jämfört med östra delen av landet, där  det är alltid lite kallare och torrare. Kraftiga stormvindar med en hastighet på över 15 m/s, är sällsynta i södra Estland och förekommer bara några gånger om året, medan kusten och öarna har i genomsnitt 20-30 stormdagar per år.

Luftemperaturer

Juli är den varmaste månaden i Estland med en genomsnittlig temperatur på ca 16,5 ºC, medan februari är den kallaste (–3,5 ºC på ön Vilsandi och –7,6 ºC i Narva i genomsnitt). Den högsta registrerade lufttemperaturen mättes 1992 i södra Estland i staden Võru, med –35,6 ºC. Den lägsta temperaturrekorden var –43,5 ºC år 1940 i staden Jõgeva.

Regn och snö

Guide i TallinnI Estland regnar det som mest mellan april och oktober, den regnigaste månaden är augusti. Snötäcket är alltid  tjockare i södra Estland än på andra håll i landet. I Sverige åker man norrut  för att åka skidor, estländare åker  mot söder, där Haanja högland med flera skidorter ligger. Snön ligger kvar på höglanden i södra Estland fram till april, medan den vanligtvis  smälter på andra håll i landet redan i mars.

Väder på öarna

På estniska öar som är omgivna av havet har klimatet en helt annan karaktär än i fastlandet. Det är alltid soligare på öarna. Dock är det också blåsigare på öarna – det förekommer nästan 10 gånger fler stormiga dagar på Estlands öar än i södra Estland. På ön Vilsandi blåser det  under 40 dagar om året.

Estlands klimat om hundra år

Forskare förutspår att klimatet i Estland kommer att bli varmare och att mängden av nederbörd kommer att öka. Vi kommer att se fler kraftiga regnskurar och  färre snörika vintrar i framtiden.

Hur blir årets vinter?

Ingen kan helt riktigt förutspå hur kall och snörik blir den kommande vintern.

Enligt estnisk folktro ska man titta på lövträd: om löven fortfarande är kvar på träden i slutet av oktober, så väntar en lång vinter.

Guide i Tallinn
Tallinn.
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn