Guide i Tallinn

En ny spårvagnslinje i Tallinn

I Tallinn byggs en ny spårvagnslinje som kommer att ansluta hamnen med stadens centrum och flygplatsen.

Guide i Tallinn

Redan flera somrar i rad har gatorna i centrala Tallinn runt Viru centrum grävts upp och intensiva byggarbeten pågår, vilket har resulterat i trafikstockningar och omledningar av gångvägarna.

Det är fortfarande möjligt att ta sig genom centrum med bil eller buss men var beredd på att trafiken kan gå lite långsamt vid Ahtri-gatan och Mere puiestee på grund av vägarbeten.

Vad är det som pågår?

Ett dyrt och länge planerat projekt börjar ta form. En ny spårvagnslinje är  nämligen på gång i Tallinn, vilket kommer göra det smidigare för både stadens invånare och besökare att ta sig runt. Den här linjen ska koppla samman hamnen med centrum och flygplatsen, och hela 1,7 kilometer nya spår ska läggas.

Lyckligtvis påverkas inte Gamla stan av röran. Där är det fortfarande lika fridfullt som alltid. Vägnätet i Gamla stan härstammar från 1300-talet och ingen har några planer på att ändra på det. Det fanns en tid då spårvagnar rullade hela vägen till rådhusplatsen och på 60-talet fanns det till och med en parkeringsplats för bilar där, men något sådant är inte tänkbart idag.

Det här är verkligen ett stort och komplext projekt som staden har gett sig in på. Inte nog med att det läggs nya spår för spårvagnarna, även de underjordiska rörledningarna byggs om och det skapas helt nya gröna ytor längs spårvagnslinjen. Det kommer att planteras cirka 164 träd och ungefär 2600 buskar, samt andra gröna inslag längs linjen för att skapa en trevligare stadsmiljö.

Det är dock värt att nämna att den nya spårvagnslinjen inte kommer att gå hela vägen till D-terminalen där färjorna från Sverige anländer. Istället startar den vid A-terminalen, där färjorna från Helsingfors anländer varannan timme. Men eftersom avståndet mellan terminalerna är bara ca 100 meter, så blir den nya spårvagnslinjen fortfarande ett smidigt sätt att ta sig till centrum för passagerare som anländer till båda terminalerna.

Den nya spårvagnen börjar trafikera närmare hösten redan i år. Men arbetet med att installera trafikreglering, bygga ut hållplatser samt all plantering pågår ända fram till början av år 2025.

Estland har bara spårväg i Tallinn, och för närvarande finns det 5 olika linjer som binder samman olika delar av staden med centrum.

Nu kommer det en till.

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn