Guide i Tallinn

Tallinn och Estland under jul och nyår 2022

Under vintern förvandlas Tallinns medeltida gamla stad till ett riktigt julunderland. Att besöka det snöiga Tallinn under jul och nyår erbjuder vackra sevärdheter, trevliga matupplevelser och underbara aktiviteter.

Den här artikeln ger dig information om jul- och nyårstraditioner i Estland, hur de firas och ger dig idéer om hur du kan spendera din tid i Tallinn och Estland under jul och nyår. 

Hur firar man jul i Estland?

Julen är en mycket populär högtid i Estland och förberedelserna inför julen börjar ske redan i början av december. Eftersom det mörknar ganska tidigt under vintern, ungefär klockan fyra-fem på eftermiddagen, släcker många hushåll sin julbelysning redan tidigt i december och dekorerar även granen några veckor innan jul för att skapa en festligare stämning.

Julafton firas den 24 december och det är ett evenemang där familjer samlas för att umgås. Många firar jul i sina hem på landet och besöker släktingar under julen.Vissa familjer sätter upp julgranen först på morgonen den 24:e och julgranen dekoreras sedan tillsammans av familjen. Man lyssnar även på julsånger under hela dagen. Estländare älskar sina bastutraditioner och jullovet är inget undantag för bastubad. Om möjligt värmer estländare upp bastun innan middagen.

På kvällen är det julbord, därefter utbyter man julklappar. Hos familjer med små barn är det ibland en jultomte som kommer och oväntat knackar på fönstret och ber att få komma in för att dela ut presenter, läsa dikter och bjuda på dans och sång, även om den jultraditionen kan vara på tillbakagång. För det mesta läggs presenter under julgranden under middagen när ingen tittar och efteråt tar någon från familjen slumpmässiga presenter under trädet och delar ut dem.

Att laga och dekorera pepparkakor är också en vanlig aktivitet på julafton, särskilt hos småbarnsfamiljer.

Även om de flesta estländare inte är kristna, besöker många estländare kyrkokonserter under julen där kända musiker framför julsånger. Riksradion sänder både julaftons- och juldags-gudstjänster. Många besöker även kyrkogården för att tända ett ljus på gravar för familjemedlemmar som passerat. 

Dessutom pågår även kontors-julfester under december och barn i skolan och dagis har julfester och många anordnar även julmiddagar med sina kompisar.

Guide i Tallinn

När firar man jul i Estland?

I Estland firas julen den 24 december. Jullovet pågår mellan 24 – 26 december. Dessa dagar är nationella helgdagar och folk har lediga dagar från jobbet.

Estnisk julmat och juldesserter

Klassisk estnisk julmat består av surkål, blodkorv, lingonsylt, bakad potatis och köttgelé som estländare älskar att äta med vinäger eller senap och fläskstek. Du kan också hitta marinerad pumpa eller gurka på julbordet. Till efterrätt kan du ha pepparkakor och mandariner. Den traditionella drycken under julen är glögg.

Bästa sakerna att göra i Tallinn och Estland under julen

Här ger vi dig tips och råd om de bästa sakerna du kan göra i Tallinn och Estland under julen.

Besök Tallinns julmarknad

Tallinns julmarknad är populär både bland lokalbefolkningen och turister. Den rekommenderas till och med av världsomspännande publikationer som Vogue och Conde Nast Traveller. Julmarknaden äger rum på rådhustorget i gamla stan och är öppen från slutet av november till början av januari.

På julmarknaden i Tallinn kan du smaka på traditionell estnisk julmat och dryck, njuta av föreställningar, köpa souvenirer och presenter, njuta av julbelysningen och se den vackra julgranen mitt på torget.

Upplev julshopping

Istället för stora köpcentrum, besök lokala hantverks- och designbutiker som Estonian Design House och Tallinn Design House för att upptäcka unika julklappar till dina nära och kära. Det finns också många härliga små butiker i den gamla stadsdelen som erbjuder handgjorda föremål.

Ät julbord i Tallinn

Estnisk julmat är värt att testa. Restauranger erbjuder julinspirerade rätter och även om du inte vågar testa blodkorv kan du unna dig en härlig middag på vackra restauranger och beundra julbelysningen på ett varmt café eller restaurang.

Åk skridskor

Du kan hitta en skridskobana, som ligger bredvid den historiska Niguliste-kyrkan, på Harjugatan i Tallinns gamla stadsdel. Det är en klassisk frilufts-skridskobana, dit alla stadsbor och turister är välkomna att åka skridskor. Det är festlig belysning och musik och ett mysigt café om du behöver värma dig med lite glögg och tilltugg.

Drick glögg och smaka på rostad mandel

Eftersom vintern kan vara ganska kall i Estland, testa gärna glögg och speciellt Olde Hansas rostade mandlar som kan köpas från ett utomhusstånd i gamla stan.

Beundra julbelysningen

I Estland har varje stad sin egen julgran i centrum, så ta en promenad och beundra julbelysningen och vackert dekorerade träd oavsett var i Estland du befinner dig. De smala gatorna i Tallinns medeltida gamla stad är särskilt magiska med julbelysning. Ta med glögg och ta en promenad runt området.

Gå på en juljazzkonsert

Juljazz är en populär tvåveckors-festival som fyller Tallinns kyrkor, konsertsalar och klubbar med vacker jazzmusik. Både lokala musiker och internationella namn kan ses och höras. Om du råkar vara ett jazzfan, planera isåfall i förväg eftersom biljetterna kan snabbt bli slutsålda.

Bada bastu på Iglupark

Om du vill prova på estniska bastutraditioner, besök bastuanläggningen Iglupark vid Noblessners hamn i Kalamaja-området. Basturna har unik design och ligger precis vid havet så att du kan ta ett dopp i det iskalla vattnet efter den rykande varma bastun.

Nyår i Tallinn och Estland

Låt oss nu ta en titt på hur nyår firas i Estland och vad du kan göra när du besöker Tallinn och Estland under nyår.

Hur firas nyår i Tallinn och Estland?

I Estland firas nyår vanligtvis med fyrverkerier vid midnatt, även om städer i Estland på senare tid valt ljus- eller lasershower för att minska oljud och ta hänsyn till hundars och andra djurs välbefinnande.

Om julen tillbringas tillsammans med familjen så handlar nyåret mer om vänner och fester. För att fira nyår samlas estländare med vänner för att äta middag tillsammans och även titta på nyårs TV-program. Vid midnatt samlas folk ute för att se fyrverkeriet eller för att skjuta egna fyrverkerier. Många människor samlas på Frihetstorget i centrala Tallinn där man får den bästa utsikten över fyrverkerierna.

Årets sista sekunder brukar räknas högt och vid midnatt öppnar folk sina champagne-flaskor och kysser eller kramar sina nära och kära och önskar varandra ett gott nytt år!

Det finns många nyårsfester och evenemang som äger rum på olika nattklubbar och barer för människor som inte känner för att vistas hemma.

Guide i Tallinn

Bästa sakerna att göra i Tallinn och Estland under nyår

Här ger vi dig tips och råd om de bästa sakerna du kan göra i Tallinn och Estland under nyår.

Ät en nyårsmiddag

Börja ditt nyårsfirande med en god nyårsmiddag i Tallinn. Det finns gott om bra restauranger att välja på i Tallinn, till exempel Merineitsi-restaurangen på Viru Hotel, som erbjuder speciella nyårsmiddagar och även showprogram som du kan kolla in.

För äkta estnisk mat kan du välja Olde Hansa eller Kaerajaan i gamla stan. Om fläskstek och potatis inte är din smak, finns det många bra restauranger som har unika nyårsmenyer som är värda att prova.

Smaka på lokala drycker

Estland har långa traditioner av människor som brygger sin egen öl, vin och cider. På senare år har det blivit trendigt igen och du kan hitta många små bryggerier i Tallinn där du kan smaka på lokala drycker. Till exempel Põhjala Tap Room, Nudist, Humalakoda och många andra har omfattande drinklistor. Alkoholfria öl är mer och mer populärt bland estländare, så du har mycket att välja på.

Se fyrverkerierna på Frihetstorget

Frihetstorget är den mest populära platsen i Tallinn att titta på nyårsfyrverkerier eftersom frihetstorget erbjuder den bästa utsikten. Mycket folk samlas där och torget och närliggande gator är vanligtvis mycket trånga.

Gå till en fest

Efter fyrverkerierna kan du fortsätta fira nyår på olika fester. Det finns många populära nattklubbar och barer i centrum, speciellt Telliskivi Creative Center som är värd för nyårsfester.

Lämna staden

Tallinn är underbart under jul och nyår, men om du letar efter något mer avkopplande kan du hitta en stuga i skogen för en härlig jul. Det finns många naturorter och privata hus nära Tallinn som kan hyras under jul och nyår. De är vanligtvis utrustade med bastu eller öppen spis för att ha det mysigt och fira nyår privat.

Boka en personlig rundtur i Tallinn

Frågor och svar om jul och nyår i Tallinn och Estland

  • Har Tallinn julmarknad?

Ja, julmarknaden äger rum i Tallinns gamla stad och den utses ofta till en av de bästa julmarknaderna i Europa.

  • Snöar det i Tallinn vid jul?

Ja, det brukar snöa i Tallinn under julen. Vintrarna i Estland har ganska mycket snö, särskilt från december till februari.

  • Är Tallinn värt ett besök under julen?

Ja, Tallinn erbjuder ganska många aktiviteter under vintern och speciellt vid jul. Det finns en populär julmarknad, många evenemang och konserter äger rum och staden är vackert dekorerad.

  • Riga eller Tallinn till jul?

Riga och Tallinn har liknande egenskaper som resmål, även om Tallinns julmarknad ofta anses vara bättre.

  • Är Tallinns julmarknad bra?

Ja, det anses vara en av de bästa julmarknaderna i Europa.

  • Vad dekorerar estländare på julafton?

Estländare brukar dekorera granen på julafton, även om många tar in granen och dekorerar den redan en eller två veckor före jul.

  • Hur säger man god jul på estniska?

Häid jõule! 

  • Hur säger man gott nytt år på estniska?

Head uut aastat!

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn