Guide i Tallinn

Ösel – Guide till ön Saaremaa i Estland

Det finns över 2200 öar eller kobbar i Estland, var och en med sin egen charm. Ösel är den största ön i Estland och är en välkänd semesterort i Estland som erbjuder en mängd olika aktiviteter och inspirerande evenemang, särskilt under sommaren.

Den här artikeln ger dig en överblick om vad Ösel har att erbjuda, varför du bör besöka Ösel, vad du ska se och göra på Ösel och hur du reser till Ösel. Dessutom får du lära dig kortfattat om Ösels historia. 

Vad är Ösel?

Ösel har en yta på 2683 km² och är den största ön bland Estlands över 2200 öar. Ösel ligger mellan Östersjön och Rigabukten. På ön bor cirka 33 000 människor, varav en tredjedel (13 382) bor i den enda staden på Ösel – Kuressaare. Eftersom Ösel är den västligaste delen av Estland som ansetts vara en strategiskt lukrativ plats, har Ösel upplevt många härskare under sin historia.

På grund av Ösels maritima klimat och mångfald i jorden är Ösels flora mycket rik: det finns över 900 växtarter (cirka 80% av växterna i Estland), inklusive många sällsynta endemiska arter. Ösel kännetecknas av enbärs- och hassellundar, artrika trädbevuxna ängar. 40% av Ösel är täckt av skog. Ön är mycket populär bland fågelskådare eftersom hundratusentals flyttfåglar varje vår och höst besöker Ösel.

Kuressaare, den största staden på Ösel är en favoritort för många estländare främst för Ösels många högkvalitativa spa. Utöver det erbjuder Ösel även en 874 km lång kustlinje med vackra stränder.

5 roliga fakta om Ösel 

  • På estniska betyder Saaremaa (Ösel) “öland”.
  • Spatraditionerna på Ösel går tillbaka till 1824 då det första lerspaet öppnades.
  • Kuressaare slott är en av de bäst bevarade medeltida befästningarna i Estland.
  • Många Öselbor kan inte säga bokstaven “Õ” på estniska och istället säger de “Ö”
  • Kiipsaare fyr kallas Ösels Pisa-torn eftersom starka vindar och vågor fick fyren att luta. Vindbyar har nu drivit fyren mer eller mindre rak igen.

Varför besöka Ösel?

Ösel har definitivt mycket att erbjuda om du letar efter en avkopplande semester i Estland med en semesterortskänsla. Eller om du bara vill njuta av en off-grid campingtur. Den populäraste tiden att besöka Ösel är under sommarmånaderna, eftersom då vaknar badorten verkligen  till liv och myllrar av människor och evenemang.

Om du älskar natur har Ösel många unika naturattraktioner att erbjuda. I Vilsandi nationalpark kan du se fåglar och djur som bland annat sälar. Dessutom kan du vandra längs den vackra kustlinjen och besöka flera andra små öar. Se till att vandra genom Koigi mosse och klättra upp till utsiktstornet för att få en glimt av det unika landskapet. Känn dig som att du befinner dig vid världens ände på halvön Sõrve eller ta ett dopp i Östersjön på någon av de många badplatserna som finns vid kusten.

Guide i Tallinn

Det finns många campingplatser och fritidshus på hela ön. Kuressaare  är det mest populära valet för en övernattning och staden erbjuder en mängd olika hotell och spabad. Om du är ute efter att koppla av hittar du många bra spahotell i Kuressaare. Njut av bastu eller skäm bort dig med spabehandlingar. 

Ösel är också värt att besöka för evenemang som Operadagar, Saaremaa Rally, olika musikfestival och Maritime Days som äger rum varje sommar.

Ösel historia

  • Antiktiden

De första som anlände till ön var köpmän som tillfälligt stannade till vid den dåvarande havsstranden och började därefter sätta upp säsongsläger för säljakt under vår- och vinterperioden.

Det första tecknet på kontakt mellan invånarna på Ösel och skandinaver har hittats från  omkring 3200-3000 f.Kr.

  • Bronsåldern

Den yngre bronsåldern präglades av befästa boplatser och flera har hittats på Ösel.

Under bronsåldern började traditionen att begrava de döda i stengravar och traditionen varade fram till början av kristendomen på 1200-talet.

Enligt den senaste forskningen dateras Kaali-meteoriten till yngre bronsåldern ca 800-400 f.Kr.

  • Vikingatiden

Pöide borg var en av Ösels största forntida fästningar under 600-800.

Man tror att de forna fästningarna Muhu, och i Kaarma byggdes i slutet av vikingatiden.

Fördjupningen av den sociala hierarkin på ön fortsatte under vikingatiden. Att använda vapen vid begravningar och framhålla krigares status visar den stora betydelsen av den så kallade plundringsekonomin.

  • 1100-talet

Ösel var i slutet av forntiden en av de mest tätbefolkade och utvecklade regionerna i Estland. I stället för enskilda forntida byar hade ett län redan uppstått på 1100-talet.

De gamla öborna  var fruktade pirater på den västra stranden av Östersjön.

  • 1206 – Dansk anfall av Ösel

Efter erövringen av fastlandet Estland, 1222, landsteg den danske kungen Valdemar II med sina styrkor i Ösel och började bygga ett stenfort där. Öborna började belägra fortet och till slut tvingades danskarna acceptera belägrarnas förslag. Slottet överlämnades till öborna och de flesta danskarna fick lämna.

  • 1227 – Kristendomen

År 1227 erövrades Ösel av de livländska svärdsbröderna under det livländska korståget. Motståndet från de lokala invånarna förblev starkt.

  • 1380 – Byggandet av Kuressaare slott börjar

Från början var slottet ett fäste som tillhörde biskopen av Saare-Lääne och förblev ett av biskopsrådets viktigaste slott fram till dess upplösning under det Livländska kriget.

  • 1559 – Danskt styre

1559 sålde den siste biskopen, Johannes V Münchhausen, slottet Kuressaare till kungen av Danmark. Det var under danskt styre som det medeltida slottet blev en fästning.

  • 1645 – Svenskt styre

Ösel var en del av kungariket Danmark fram till freden i Brömsebro 1645 då svenskt styre började.

  • 1710 – Ryskt styre

År 1710 erövrades ön av den ryska tsaren under norra kriget. Med senatens beslut 1731 fick Ösel status som en självständig provins.

  • 1840-talet – Konvertering till rysk ortodox

En betydande del av landsbygdsbefolkningen i dessa områden konverterade till rysk-ortodox tro.

Orsaken har ansetts vara böndernas förhoppningar att förbättra sin ekonomiska situation genom att förvärva mark och uppnå lättnad av herrgårdsbördan.

  • 1849 – Bondelagen

Den livländska bondelagen från 1849 som trädde i kraft året därpå, bekräftade att all jord tillhörde godsägarna, men lagen bestämde hur den skulle användas. Den del av jorden som hittills stått till böndernas förfogande, erkändes som jordbruksmark, vars användning skedde enligt friavtalet. Det kunde arrenderas ut som livskraftiga gårdar, helst för pengar eller säljas direkt till bönder.

Lagen reglerade också skolplikten. Underhållet av skolor förblev församlingarnas ansvar, där både lutheranerna och ortodoxa fick stå för sina egna kostnader.

  • 1917 – Tyskt styre

Under 1:a världskriget, i oktober 1917, ockuperades Ösel av det tyska riket. Deras styre varade till november 1918. 

  • 1918 –1940 – Estniska republiken

Ösel eller  Saare län var ett av de elva länen i Estland under den första republiken. 

  • 1940 – Andra världskriget

Under andra världskriget ockuperades ön först av Ryssland i juni 1940 och invaderades sedan av Nazityskland 1941. 1944 tog den sovjetiska röda armén kontroll över området igen.

  • 1946 – Begränsad zon

Ösel förklarades som en restriktionszon 1946 av sovjets röda armé. Ön var stängd för alla “icke-lokala civila” vilket inkluderade både fastlandsestländare och utlänningar. Endast militären var tillåten på ön. Så förblev det fram till 1989.  

  • 1991 – Återfick självständighet

Estland återfick självständighet i augusti 1991.

Vad kan man se och göra på Ösel?

Ösel erbjuder mycket att se och göra. Oavsett om du är intresserad av kulturaktiviteter eller vill ha en mer aktiv semester, kommer Ösel inte att göra dig besviken.

Här är några av de bästa sakerna att se och göra när du är på Ösel:

  • Kuressaare slott
  • Kaali meteoritkrater
  • Saaremaa Rally
  • Ösel Operadagar
  • Bo på spahotell
  • Sõrvehalvön och Sääre fyr
  • Besök den närliggande ön Muhu
  • Panga klippa
  • Vilsandi nationalpark
  • Angla väderkvarnar

Hur tar man sig till Ösel?

  • Färja till Ösel

För att ta färja till Ösel måste du först ta dig till Virtsu hamn på fastlandet. Du kan göra det med bil eller buss. När du har anlänt till Virtsu hamn, korsa sundet med färja för att anlända till ön Muhu. Färjeresan tar cirka 30 minuter. Muhu är ansluten till Ösel med en damm och från Muhu kan du fortsätta till ön med bil eller buss.

Triigi hamn på Ösel kan också nås med färja från Sõru hamn på ön Dagö.

  • Flyg till Ösel

Du kan ta flyg till Kuressaare från Tallinns flygplats. Planet avgår två gånger om dagen på vardagar och en gång om dagen varje helg. Flygtiden är cirka 40 minuter. Från Kuressaares flygplats tar du en buss för att nå stadens centrum.

  • Buss till Ösel

Du kan ta buss från Tallinns busstation till Kuressaares busstation. Resan tar cirka 4 timmar och färjebiljetten ingår i bussbiljettpriset.

Vanliga frågor om Ösel

Har Ösel varit svenskt?

Ja, Ösel har varit under svenskt styre. I och med freden i Brömsebro 1645 gick Danmark med på att ge upp vissa Östersjöprovinser, inklusive Ösel, även om Ösel behöll en viss särställning. Till skillnad från andra län hade Ösel sin egen biträdande förvaltare, Ösel riddarskap, kyrkostyrelse (konsistoriet) och ett annat skattesystem än Estland och Livland.

Vad heter Ösel på estniska?

Ösel på estniska översätts till “öland”.

När tog Sverige över Kuressaare biskopsborg på Ösel?

Efter freden i Brömsebro tog Sverige även över Kuressaare slott.

Vem äger Ösel?

Idag är Ösel en del av Estland.

Hur ofta går Tallinns färja till Ösel?

Färjan går från fastlandet (Virtsu hamn) till Saaremaa (Kuivastu hamn) över 20 gånger om dagen. Under sommarsäsongen tillkommer vanligtvis ytterligare avgångar för att fler ska kunna resa till ön.

Hur långt är det från Ösel till Tallinn?

Orissaare, Saaremaa ligger cirka 163 km från Tallinn. Den största staden i Ösel, Kuressaare, ligger 217 km från Tallinn.

I vilket hav ligger Ösel?

Ösel ligger i Östersjön.

Vilka andra platser att besöka i närheten ligger nära Ösel?

När du besöker Ösel kan du också resa till närliggande öar som Muhu, Hiiumaa och Abruka.

Muhu är det första stoppet när du tar färja från fastlandet. Om du reser med bil spendera lite tid på Muhu också. Muhu är känt för Pädaste herrgård, ett orört lyxhotell och restaurang. Många tycker också om att besöka strutsfarmen, speciellt när man reser med barn och smakar på det berömda Muhu-brödet.

Dagö är den näst största ön i Estland och har precis som Ösel massor att se och göra hela sommaren. På samma sätt som Ösel finns det många vandringsleder och sandstränder. Dagö är också känt för sina fyrar, Kõpu är en av världens tre äldsta kontinuerligt fungerande fyrar. Fyrarna Ristna och Tahkuna designades av den världsberömde ingenjören Gustave Eiffel.

Abruka är en liten ö (mindre än 10 km2) nära Ösel och kan lätt upptäckas till fots. Du kan njuta av båtturen till den mindre ön och tillbringa en dag borta från folkmassorna och njuta av det vackra landskapet.

Hur mycket kostar en sparesa till Ösel?

En natt på Saaremaa spahotell kostar ca 140€/per dubbelrum lågsäsong och 250€/per rum under sommaren. Vanligtvis ingår frukost och obegränsad användning av spaavdelningen i priset.

Andra spabehandlingar som massage och bad måste köpas separat, men håll utkik efter specialerbjudanden. Du kan hitta bra erbjudanden som även inkluderar middagar och spabehandlingar!

Vilka stränder finns på Ösel?

Nästan varje vik på Ösel kust erbjuder någon form av badplats. De populäraste stränderna på ön ligger på Kuressaare, Mändjala, Karujärve, Tahkuna och Illiku.

Vilka spa finns på Ösel?

Ösel är känt för sitt utbud av spahotell, inklusive Spa Hotel Meri, GOSPA, Grand Rose Spa, Arensburg Hotel & Spa, Johan Spa Hotel och Asa Spa Hotel.

Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn