Guide i Tallinn

Tallinns bästa platser för skidor, skridskor och pulka

Är du i Tallinn eller Estland på vintern under en längre tid så passa på och ta en skridskotur på någon av stadens isrinkar eller åk skidor i skogsparker som ligger inte så långt från stadens centrum. Barnen kan åka pulka i Sångarfältets lagom branta backar.

Guide i Tallinn
Foto: Anu Kaupmees

Åk pulka

Sångarfältet i Tallinn är anlagt som en plats för körsångfestivaler som äger rum vart femte år. Däremellan anordnas här utomhuskonserter på somrarna. Men under en snörik vinter som denna förvandlas hela området till en populär pulkabacke som är gratis och öppen dygnet runt. Du tar dig dit med buss eller bil på 10 minuter från stadens centrum.

Åk skidor

Vill du åka skidor, så är det inte heller så långt till den närmsta backen med skiduthyrning.

Nõmme Snow Park ligger i stadsdelen Nõmme, som ligger en kvart med buss eller tåg från Tallinns centrum. Snöparken öppnar sina backar så snart vintervädret tillåter och är öppen till slutet av vintersäsongen. Nõmmes snöpark har dagligen underhållna upplysta backar, alla utrustade med bergsliftar. Skidlektioner och snowboardlektioner finns på plats för både nybörjare och avancerade skidåkare.

Guide i Tallinn
Foto: Nõmme Lumepark

Allmänna längdskidspår kan du hitta i Stroomi park och Pirita skogen.  På Piritas sportcentrum kan man hyra längdåknings skidor och skridskor på plats för 4€ /h. Medan Estlands skandinaviska grannländer håller på att upphäva alla corona restriktioner, krävs det i Tallinn i skrivande stund fortfarande covidpass till och med på utomhusåkningar. Men råkar du vara i södra Estland i Tartu, kan du ta en skridskotur på rådhustorget mitt i staden gratis och utan några som helst intyg. Inga intyg krävs heller på Tartus skidspår eller övriga isrinkar.

Åk skridskor

I Tallinn finns Isrinkar i alla bostadsområden. Den som är i Gamla Stan är storleksmässigt minst men mest centrala. Den ligger mitt bland medeltida bebyggelse. Större isplan finns i bostadsområdena Mustamäe och Lasnamäe. I Tallinn kostar inträdet till kommmunala isbanor ca 5-9 € , åktiden är begänsad till 60 minuter. Alla större isrinkar har en hemsida också på engelska där du lätt hittar info om öppetider och priser.

Guide i Tallinn
Mustamäe Isrink

Åk skridskor på sjöar

De senaste åren har folk börjat upptäcka att på vissa dagar går det även att åka skridskor i naturen och det är faktiskt mycket mer spännande än att åka på banor. Dessutom är även detta gratis och inga intyg behöver uppvisas.

Guide i Tallinn
Foto: Visit Pärnu

Det enda som krävs är speciella väderförhållanden för att kunna åka skridskor på sjöar, havet eller mossar. Det bör vara relativt kallt och dessutom ska det inte ha snöat. Men om sådana dagar inträffar har estländare förstått att man måste passa på att gripa tag i skridskorna och skynda sig, eftersom sådana väderförhållanden vanligtvis inte varar alltför länge.

Det finns gott om sjöar och mossar som ligger nära Tallinn och under några vintrar händer det även att havet runt Tallinn fryser så att man kan åka skridskor till och med  bland de små öarna nära Tallinn. Om du lyckas vara i Tallinn vid sådana tider, passa på och prova skridskoåkning i naturen,  det är en helt underbar upplevelse.

Kelly Sildaru och Ants Antson – vintersportstjärnorna från Tallinn.

Det var här  i Tallinn, I Nõmmes skidbackar, den idag 20 åriga estniska freestyle skidåkaren Kelly Sildaru började träna redan som 3 åring när hennes far köpte skidutrustning åt henne.

Idag är Kelly en stjärna i fristilskidåkningsvärlden. Hon är  sexfaldig mästare i Winter X Games och ungdoms -OS -guldmedaljör.

Guide i Tallinn
Foto: Kelly Sildaru FB

Sildaru vann en guldmedalj i slopestyle-evenemanget i 2016 Winter X Games. Hon var då bara 13 år gammal och blev den yngsta guldmedaljören hittills vid ett Winter X Games-evenemang och den första personen som vann en Winter X Games-medalj för Estland. Hon är också den yngsta vinnaren av två X Games guldmedaljer.

Under de olympiska spelen för ungdomar 2020 vann hon en guldmedalj för kvinnors freestyle-skidåkning.  Just nu tävlar hon i OS i Peking.

För många är hon en gåta med tanke på att hon kommer från ett land, som är till  stora delar täckt av myrar och träsk och där högsta bergstoppen bara är 318 meter över havsnivån.

Så det gäller att börja tidigt och ta vara på de möjligheter som finns.

Så var fallet även med en annan estnisk idrottslegend –

Ants Antson (1938 – 2015)Guide i Tallinn

Ants Antson var en estnisk  skridskoåkare som tävlade för Sovjetunionen på 1960-1970 talet då man inte kunde tävla för Estland eftersom landet var en del av Sovjet och inte en självständig stat. Antson blev olympisk guldmedaljör på 1500 meter vid vinterspelen 1964 i Innsbruck. Som ung började han åka skridskor på en idrottsstadion som låg i närheten till industriområdet i Kopli där han bodde. Andra träningsplatser för honom på vintrarana var isarna på Schellis dike i Gamla Stan och på Harku sjön.

I en intervju har han berättat om sin uppväxt under 1950 talets Estland „då det inte fanns något annat att göra under sin fritid än att idrotta“.  Ingen internet fanns, folk bodde trångt och ungdomar var ute på gården efter skolan.

Ants Antson satte ett världsrekord år 1964 i Oslo på distansen 3000 meter och erkändes som den bästa skridskoåkaren i världen 1964 och vann Oscar Mathisen Award.

Guide i Tallinn
Foto: Madis Vitsut
Boka en personlig rundtur i Tallinn
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn