öl estland

Finns Europas bästa öl i Estland?

Öl i Estland. Om du skulle besökt en bar i Tallinn för 4 år sen och frågat efter lokal öl, skulle du ha fått 2 val: Saku eller A Le Coq. Om du hade frågat efter importöl, skulle du fått nöja dig med Carlsberg eller Heineken. Och om du bett om något mer exklusivt skulle du mötas av en förvirrad blick eller i bästa fall fått ett glas överprisad Stella Artois.

Snabbspola fram till idag – och med största sannolikhet är det troligen du som kommer drabbas av förvirring. Varför? På grund av det stora urvalet av lokal öl och craft beer som nu finns tillgängligt i nästan varje bar och restaurang i Tallinn. Man kan säga att Tallinn genomgår en ölrevolution.

Ölsorter i Tallinn

Craft Beer – populär ölsort i Estland

Craft beer började importeras till Estland för att förhindra framfarten av all massproducerad öl. Dessutom ville uttråkade ölälskare ha bättre alternativ. Craft beer hade attityd, smak och arom. Kort sagt, de erbjöd något som tidigare inte existerat på marknaden. Öl var nu den hetaste drycken på allas läppar och marknaden växte.

Om craft beer inte fanns tillgängligt i barens kyl, skulle kräsna ölälskare och partyfolk lämna stället direkt och gå till en annan bar för att tillfredsställa sin törst. Bakom kulisserna fanns ett gäng estniska hembryggerier som var giriga att casha in på sin öl. Dessa bryggare hade experimenterat med olika typer av öl i sina kök, sovrum och garage.

Bryggarna höll dock ganska tyst om det eftersom de trodde att endast ett fåtal av ölfantasterna skulle uppskatta deras insatser vad gäller öl.  Men helt plötsligt fanns det en snabbt växande marknad för öl och många av hemmabryggarna fick självförtroende för att ta sig ur sina källare och inta en större scen.

Pöhjala lokal öl

Öllenaut – en av Estlands första bryggerier

Öllenaut var bland de första bryggerierna. Huvudbryggaren var en kock om dagarna och en hobbybryggare på natten. Han såg en möjligheten att öka sina mängder öl genom att köpa ett större bryggeri-kit. Även om det fortfarande innebar att brygga hemma kunde han nu börja leverera öl till barer och restauranger – med mål att inrätta sitt eget bryggeri när saker och ting börjat ta fart. Runtom Tallinn hade andra bryggerier samma ide.

Snart fanns det 4 craft beer bryggerier i Estland som producerade öl inspirerad av både sitt hemland, såväl som de importerade craft ölen. Detta satte bollen i rullning. Importörerna av de utländska märkena var inte ute ur leken heller. På grund av den ökade efterfrågan på “allt som handlade om öl”började fler och fler kvalitets ale-öl och lageröl från Europa och Amerika översvämma de Estniska barerna och butikshyllorna.

Dedikerade ölbarer och ölbutiker började öppna upp. Butiker ökade hyllutrymmet för öl och restauranger inkluderade öl på sina vinlistor.

Estnisk god öl

Många lokala bryggerier

Och listan över estniska craft-beer bryggerier fortsatte att växa lavinartat. Inom loppet av bara 8 månader  poppade det upp 7 bryggerier. Över hela landet från Tartu till Tallinn, Pärnu till Ösel, blev det allt vanligare att bryggerier slogs upp med lukten av humle och malt. Så vad betyder det om du är en ölsmakare i Estland just nu? Det betyder att du befinner dig i ölparadiset. Estland har egentligen inte en lång historia av öl.

De senaste 3- 4 åren har allt handlat om att hinna ikapp. Och ikapp har de minsann hunnit. Många av tidigare nämnda hemmabryggarna har nu gjort övergången till att öppna sina egna bryggerier. Många av bryggerierna har nu även egna öl uppställda i butiker och i barer. Några av bryggerierna har till och med sina egna barer.

Tidigare i år, var Tallinn värd för sin egen “craft beer festival “, med över 50 deltagande bryggerier från Estland, men även från resten av världen. Utanför den gamla stadsmuren i Tallinns kreativa distrikt Telliskivi, finns det en ölbutik, en craft beer bar, och en bryggerikran som säljer Põhjala öl – direkt från sitt egna bryggeri.

Det är samma visa i Tartu och Pärnu. Om du numera går in i en estnisk bar och ber om antingen en Saku eller A Le Coq öl, kommer du få samma förvirrade blick som du kanske fick för 4 år sedan, men av ett annat skäl.

Estnisk IPA-ölflaska

Hur smakar dessa estniska ölsorter då?

Esterna är kända för sin tävlingsanda. Tävlingsandan innebär att de estniska bryggerierna tävlar om att producera den bästa ölen.  Vilka är de bästa ölsorterna? Här ger vi dig lite exempel på öl från de lokala Estniska bryggerierna:

Põhjala ÖÖ (10.5% Imperial Baltic Porter). Põhjala anses av många estländare som pionjärer av estnisk bryggd craft-beer. Põhjala aktör var först med att öppna ett bryggeri i Tallinn och sedan dess har Põhjala öppnat sin egen bar, samt distribuerat sin öl (Põhjala har skapat över 50 ölsorter) över hela Estland, Finland och Sverige.

Põhjala har oftast varit expertimentella med sina bryggningar och detta har hjälpt de att få fäste på ölkartan i Estland. ÖÖ är en rik,mörk och rökig öl med inslag av kaffe. Som namnet antyder (ÖÖ betyder “natt” på estniska), är ÖÖ  producerad för att hålla dig varm under de kalla vinterkvällarna. Håll utkik efter exemplaret som är 6 månader gammalt i sherry tunnorna.

Tanker Sauna Session (4.7% aleöl med björk). Öl går hand i hand med bastu. Tanker är ett bryggeri som inrättats strax utanför Tallinn och producerar flera öl med estnisk tema. Denna aleöl tillverkas med tillsats av björklöv som resulterat i en unik smakupplevelse – vilket i sin tur gör att du direkt vill  slänga av dig kläderna för att sätta dig bakom glödande het bastukol.

Öllenaut-öl från Estland

Öllenaut- Bryggd med hjälp av estniska odlad råg

Öllenaut Eesti Rukki Eil (5,3% Råg-Ale). Bryggd med hjälp av estniska odlad råg har bryggeriet Ollenaut återvänt till sina rötter för att skapa ett flytande bröd. Ölen är lättdrucken och mycket smakrik och tydligen är Ollenaut Eesti Rukki Eil favoritölet för den Estniska presidenten. Lehe Heckle (4,7% ljusöl). Lehe har ett bryggeri i den lilla staden Keila cirka 40 km utanför Tallinn.

Förutom att omfamna öltrenden, har Lehe även fått upp ögonen för den växande trenden med stand-up komik i Estland. Denna öl är ett samarbete mellan Lehe och Comedy Estonia (Estlands största standup-show). Den är utformad för att berusa besökare i alla slags tillställningar runt om i Estland. Ölen är lätt och rolig – ett tecken på att inte alla saker alltid måste vara allvarliga för att avnjutas. Sori Brewing Investor IPA (6.9% Indisk ljus-öl).

Denna öl har fått sitt namn från sitt koncept. Sori var avskräckta av de höga skattepriserna i Finland och samlade in pengar från allmänheten för inrätta ett bryggeri i Tallinn – där alla får sin del av verksamheten. Investor IPA var det första ölet som de nya aktieägarna fick smaka. Det är ett finsk ägt, estniskt bryggt ölmärke med amerikansk humle.

Framtiden för Estland som öl-land

Ett sant tecken på att Estland är en internationell marknadsplats! Ovan nämnda öl är bara toppen av isberget. Tillsammans med dessa bryggerier finns det många fler bryggerier som ställt in siktet på att etablera sig som seriösa bryggerier i Estland. Håll utkik på Ormsö, Poide, Väät, Puhaste, Moe, Nöösker och Kalamaja.

Just nu dyker det upp nya bryggare varje månad. Kombinera tillväxten av bryggerier med stort urval av prisbelönta globala öl som står sida vid sida av lokal öl så får du svaret på frågan varför Estland är ett spännande land att vara i just nu . Oavsett om du älskar öl eller vill smaka på öl.

Dela denna artikel

Läs även

Nya artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *