Den glöggdoftande julmarknaden i Gamla Stan är över för den här gången och granen på Rådhustorget har förvandlats till flis – ett nytt år har börjat.
Vad minns Estland från förra året förutom pandemin?
Förra året fick Estland sitt högsta värmerekord någonsin på 34,6 °C som mättes i Narva under sommaren.
Estlands damlandslag i fäktning tog olympiskt guld i Tokyo.
Förra året fick Estland en kvinnlig statsminister.
Och så har man räknat ihop att nu har Estland varit fri nästan 19 000 dagar. Det vill säga frihetstiden har varat längre än båda ockupationperioder tillsammans.
Men kampen fortsätter – numera mot corona.
Viruset anpassar sig och det gör även samhället.
Coronakrisen har accelererat många trender som hade fötts tidigare men som växer nu på grund av rådande situation. Till exempel trenden att arbeta hemifrån. Alla som kan, gör det. Även de arbetsgivare som tidigare hävdat att arbete hemifrån inte är möjligt, har till slut tillåtit anställda att arbeta hemifrån. Att jobba hemifrån är en trend som kommer att hålla i sig även efter corona, tror många.
En annan trend under förra året i Estland var att antalet småinvesterare växer. På Tallinnbörsen har under året som gått antalet småinvesterare nästan fördubblats och är nu nära 100 000 personer. Orsakerna är flera. En ökad inlåning, ökad inflation, och så pensionsreformen, eller rättare sagt möjligheten att ta ut sina sparade pengar från sin ”pensionspelare ” för att investera i det man tror ger större vinst på längre sikt än pensionsfonderna skulle göra. Enkelt uttryckt-folk tror inte på banker utan vill göra sina egna investeringar.
Det märks på fastighetsmarknaden. Pandemin fortsätter, men lägenhetspriserna skjuter i höjden.
El-, värme- och matpriser har också stigit. Det är framförallt elpriset som oroar många och
alla diskuterar sina elräkningar just nu.
I början av det nya året har nämligen många i Estland fått 3-5 gånger högre elräkningar än för ett år sedan. Debatten intensifieras kring vind- och kärnkraft. Energidebatten överskuggar stundtals till och med Coronan.
På tal om det, kravet att bära munskydd gäller fortfarande i Estland i kollektivtrafik och köpcentra. Du måste ha munskydd, annars kan du inte ens köpa mat. Om du inte är vaccinerad kan du inte gå på bio, teater, föreläsningar eller restaurang. Missnöjet med sådana regler är stort, eftersom man vet vid det här laget att vaccination inte förhindrar smittspridning. Det här är ett ämne som många har börjat undvika i samtal med varandra för det kan lätt leda till bråk. Det är mycket man fortfarande inte vet om men ändå tror alla att de har rätt.
Pandemins elände fortsätter men det verkar bli sakta, sakta mot bättre tider ändå. Det är inte lika öde ute i staden och allt fler turister ses återigen på Tallinns gator. Många reste hit för att fira nyår då stans populäraste kaféer hade lika många besökare som under ”den gamla goda tiden”.
Tallinn bygger, restaurerar och förbereder sig för turismens återkomst. Museer, kyrkor, shoppingcentra och hamnen håller på att fräschas upp och renoveras.
En av Tallinns äldsta kyrkor- Nikolai kyrkan i Tallinn kommer att få något så ovanligt som en hiss. Den kommer snart att ta dig upp till kyrktornet där en utsiktsplats kommer att byggas. När den är färdig om ett år kommer man kunna njuta utsikten över Tallinns tidlöst vackra Gamla Stad från 105 meters höjd.
Även kryssningsterminalen i Tallinn kommer att få ett helt nytt utseende inom en snar framtid. Den nya terminalbyggnaden står redan klar och byggarbeten fortsätter i hela området. Där tidigare bara bilar stod kommer det att finnas plats även för cafeér och promenadstråk.
Hela hamnområdet kommer att utvecklas till en ny stadsdel.
Ingen har tappat tron på att turismen kommer att återhämta sig. Människor kommer alltid att vilja resa och upptäcka andra platser. Östersjöregionen är ett spännande område med många intressanta destinationer.
Och en av de är Tallinn.
Boka en personlig rundtur i Tallinn