Vi estländare tillhör en ganska liten nation och vi är inte så kända utomlands. Så när jag är utomlands, får jag ofta frågor om vilka vi är, vad vi gör i vårt lilla land, vad vi äter och vad vi gillar. Det kommer alltid lite oväntat och jag har ofta svårigheter att komma på bra svar och det kan även kännas att vi inte alls är speciella och det finns inte mycket att berätta om oss estländare.
Men det är absolut inte sant. Varje nation är speciell och underbar på sitt eget sätt och ibland kan det bara vara spännande och roligt att tänka på det.
I den här artikeln försöker jag ge ett övergripande svar för alla de som undrar vilka dessa intressanta varelser som kallas estländare egentligen är.
Jag hoppas att denna artikel kommer hjälpa dig att förstå estländare bättre, och kanske även ger lite inspiration för estländare själva att nästa gång svara snabbare på frågan: vilka är egentligen estländare.
1. Sol
När du bor i ett land som Estland, är det inte bara ovanligt att solen skiner några veckor eller månader i rad utan även 1 timme, resulterar det i ett speciellt förhållande till solen. Solen är inte längre något man tar för givet utan något man måste njuta av till fullo.
Gatorna som varit tomma och övergivna på de mörka och molniga månader blir fyllda med promenerande, springande, cyklande och lekande människor på den första soliga dagen.
Det blir trafikstockningar på vägar som leder till vackra strandpromenader och parker, och på nästan varje kvadratmeter ligger det någon person som solar, trots den fortfarande kalla känslan i luften. Självklart bleknar entusiasmen så småningom när sommaren blir extremt varm och fin, som i år (2021) där det var varmt och soligt i två månader i rad. Men lyckligtvis eller tyvärr händer det inte så ofta. Men oavsett vad så tappar estländare aldrig sin kärlek till solen.
2. Gamla stan i Tallinn
Även om estländarna inte alltid tycker om Tallinn lika mycket som turister, är varje estländare stolt över gamla stan i Tallinn. Det är inte av en slump som Tallinn är med i UNESCOs världsarvslista som en stad som är värd att bevaras och skyddas.
Tallinns gamla stan är något helt unikt i världen, jag kan med handen på hjärtat erkänna att Tallinn är en av de finaste och speciella gamla städerna i världen. Det finns inte många städer där en så stor del av medeltida staden med alla sina kullerstensgator, arkitektur och kyrkor är i så välbevarat och fint skick som Tallinns gamla stad.
I motsats till många andra gamla städer, är gamla stan i Tallinn inte bara en turistattraktion utan en levande centrum av staden. Det är inte bara turister som älskar att promenera längs de smala gatorna och kika in i små hantverksbutiker och mysiga kaféer. Gamla stan i Tallinn är också en väldigt populär mötesplats bland lokalbefolkningen.
Med sina restauranger i toppklass, hemtrevliga kaféer, livfulla pubar och nattklubbar erbjuder den tillräckligt varierade möjligheter för alla smaker. Även om estländarna älskar Tallinns gamla stan året runt, älskar de gamla stan mest vid jul. På Rådhustorget har Tallinn nämligen världens sötaste julmarknad som inte går att beskrivas, utan det måste du själv ta en titt på!
3. Åka till en mosse
Mossar och myrar är något som vi har gott om i Estland och de är också något vi är väldigt stolta över. Vi använder dem för att marknadsföra Estland utomlands, men även estländarna älskar dem passionerat. En mosse har varit en av de vanligaste utflykts- eller vandringsmålen sedan länge, men just de senaste tiderna har det blivit särskilt populärt att åka till en mosse över en fin helgdag.
Under corona-isolations tider blev det lika trångt där som i en stadspark eller på en stadsgata, så myndigheterna rekommenderade till slut folk att börja välja andra platser för sina utflykter. Men det var ändå mossar vi föredrog under coronan och våra sociala media konton var fulla av magiska bilder av mossar och myrar.
4. Åka till Pärnu på sommaren
Vi har många fina långa sandstränder i Estland dit vi estländare gillar att åka på varma soliga sommardagar. Men det finns en stad som nästan alltid kommer först i tanken när man tänker på sommaren och det är Pärnu. Pärnu är också Estlands sommarhuvudstad och det namnet passar staden alldeles utmärkt.
Även om de vidsträckta sandstränderna och långgrunta ,varma och familjevänliga havet är en stor anledning till varför estländare gillar att åka till Pärnu över en fin sommardag, så är det egentligen hela staden Pärnu som blivit en symbol för sommaren.
En idealisk dag i Pärnu innehåller några härliga timmar av solning, lunch på restaurangen Steffani Pizza, promenad längs Supeluse gata, fika i kafé Supelsaksad och kanske även en fest i nattklubben Sunset.
5. Kohuke
Om någon frågar en estländare vad vi äter här i Estland eller ber någon estländare att nämna en speciell estnisk maträtt då skulle de flesta estländare svara: “kohuke”. Kohuke är en söt mejeriprodukt gjord av ostmassa och täckt med chokladglasyr. Det är jätte enkelt och billigt men estländare älskar Kohuke.
Om man bor utomlands och åker hem för en helg eller får besöka från Estland, är kohuke något man köper eller beställer från Estland. Och känslan när man hittar Kohuke av en slump i någon mataffär utomlands är helt obeskrivlig.
6. Grilla
Så fort som vädret tillåter befinner sig estländarna ute i sina trädgårdar och alla villaområden är fyllda med doft av korvar och grillning. Det handlar inte så mycket om att estländarna älskar grillad mat utan det estländare älskar är hela processen och tanken bakom grillning.
Att grilla, betyder för estländare att den långa vintern äntligen tagit slut, det betyder att umgås med vänner och familj och några härliga timmar där man kan koppla av från vardagliga problem och fokusera på något så enkelt som grillning.
Ofta åtföljs en grillkväll också av något spel som mölkky eller boule och kanske är det just det där lugnet vi gillar, för att för en gångs skull kunna slappna av och ta det lugnt.
7. Bastu
Det kan finnas olika åsikter om estländare hör mer ihop med resten av Baltikum eller med Finland, men det finns en sak som vi har gemensamt med finländare och det är kärleken för bastun. En sommarstuga är inte en riktig sommarstuga utan en bastu, en sommarfest är ingen riktig fest utan ett litet bastuhäng.
Estländare tar det kanske inte lika allvarligt som finländare, vi har inga tävlingar på vem som kan stanna längst i hettan. För estländarna betyder basta att njuta av en social aktivitet, något roligt och avslappnande, några lugna timmar med vänner eller familj.
Det finns olika traditioner och ritualer kopplade till bastun, så som att slå sig själv eller andra bastubadare med en bastukvast gjord av björkris, eller att smörja in sig med honung. Särskilt uppskattat är att kunna basta i en rökbastu, där det ofta är kolmörkt och bastubadare kommer ut smutsigare än då de gick in.
Men ärligt talat är estländare faktiskt ganska nöjda även med en vanlig elektrisk bastu så länge estländare får sitta några härliga stunder i värme och lugn och ro.
8. Berg
Det kan låta konstigt att estländare älskar berg, när vår högsta berg Munamägi är 318m högt och inte alls betecknas som ett riktigt berg. Men det är precis så det är. Vi älskar berg. Kanske just på grund av att vi inte har dem. Och även om estländare älskar sina små berg och är faktiskt ganska stolta över dem, har vi en viss svaghet mot riktiga berg.
Därför gillar vi resa utomlands för att få lite längre och utmanande backar för att åka skidor på än våra egna 200 meter små kullar.
Estländare älskar mest att åka till Finland, Sverige eller Alperna för en liten skidsemester och när estländare når bergen är de alltid lika förvånade över deras höjd och prakt. Och det är inte bara på vintern som estländarna försöker hitta närheten till berg, många estländare gillar att vandra flera mil med tunga ryggsäckar under sommar- och höstmånader för att njuta av hisnande utsikt från bergstoppar..
9. Laulupidu- sångarfesten
Estländare är en sjungande nation, det råder ingen tvekan om det. Estländare sjunger i skolan, på fester, vid jul och på födelsedagar. Men mest av allt gillar estländare att sjunga på sång och dansfestivalen Laulupidu. Laulupidu äger rum vart femte år och då samlas tiotusentals sångare och sång-älskare.
Man måste inte vara den största musikälskaren för att älska Laulupidu. Det händer något mystiskt där på sångarfältet, man känner en samhörighetskänsla och både sångare såväl som publik drabbas av en magisk upphöjd stämning.
Laulupidu är alltid årets viktigaste evenemang och sångare tävlar mot varandra på hösten innan för att få en plats i en kör som ska till Laulupidu. Men även de som inte står och sjunger under bågen utan sitter i publiken känner den fantastiska stämningen.
Människor som inte alls är körsångare utan kommit till festen för att bara lyssna börjar helt plötsligt sjunga med alla, samtidigt som de håller händerna med främlingar bredvid, det är något speciellt som inte går att förklara utan man måste vara med för att förstå det.
10. Vara en del av Norden
Jag tror inte jag har helt fel när jag säger att estländare känner lite av en identitetskris. Estländare är nämligen inte helt säkra vart de tillhör. Estland har haft en ganska komplicerad historia och ganska nyligen var Estland en del av Sovjetunionen. Därför händer det inte alls så sällan att utlänningar frågar estländare om Estland fortfarande är en del av Ryssland.
Det kan vi dock svara helt bestämt på: det är vi inte. Men om någon frågar var tillhör vi, då blir det lite svårt för oss att förklara. Ofta säger vi att vi är en av Baltikum tillsammans med Lettland och Litauen och det känns bra, det finns ett visst broderskap mellan oss.
Men om vi skulle vara helt ärliga, då skulle estländare helst vilja säga att vi är grannar till Sverige och Finland och att vi är en del av Norden. Och det är dit Estland försöker nå, att bli betraktat som ett nordiskt land.
Boka en personlig rundtur i Tallinn