Guide i Tallinn

10 fakta om Estlands öar

Estland har många saker att vara stolt över, men oftast är det vår natur vi så gärna lyfter till skyarna. Estland  har inga berg eller öknar men det finns fina öar längs vår långa kust och alla öar är unika och värda att uppmärksammas. 

Guide i Tallinn

Det finns få estländare som inte har besökt åtminstone en av Estlands öar. Även utlänningar som åtminstone har lite intresse för Estland har hört något om en av Estlands öar. Men oftast är kunskapen om Estlands öar begränsad till den största ön Ösel i Estland. Eller så vet man bara att det finns många väderkvarnar, får och enbuskar på Estlands öar. Men det finns så mycket mer intressant på öarna.

Estlands öar ligger inte så långt från Sverige. Det kortaste avståndet mellan Sverige och Estland är faktiskt mellan Gotland och Ösel. Dessutom har många av Estlands öar stark historisk och kulturell koppling till Sverige. Inte så länge sedan bodde svenskar på Estlands öar. Från 1200-talet och fram till 1940 beboddes nämligen de nuvarande Estlands kusttrakter och öar av en svensktalande befolkning som kallades för “estlandssvenskarna”. 

Det finns över 2000 öar i Estland

Det finns totalt 2355 öar i Estland. I siffran ingår både havsöar, insjö-öar samt kobbar och skär. De flesta öarna är dock väldigt små och bara 318 av Estlands öar är större än en hektar.  Enligt statistiken bor ca 3% av estländare på öar och 97% av de bor i sin tur på de tre största öarna – Ösel, Dagö och Moon. Året runt bor människor på bara 19 öar i Estland.

Estlands största ö är Ösel

Ösel som på estniska heter Saaremaa, med en yta på 2672 km²,  är Estlands största ö. Med sin storlek är Saaremaa även den fjärde ön i Östersjön efter Sjælland, Gotland och Fyn. Enligt en av många  mätningar ligger även Europas mittpunkt på Ösel, i byn Mõnnuste i mitten av ön.

Guide i Tallinn

Det bor över 30 000 människor på Ösel och lite mindre än hälften av de bor i Kuressaare, som är den enda staden på Ösel. Kuressaare är mest känd som en sommarstad och kurort. Det finns tio spa-hotell i Kuressaare med över 1200 bäddar för gäster, vilket gör Kuressaare till en av de mest spa-tätaste platserna i världen. 

På Ösel växer en endemisk växt och på Dagö bor en sällsynt djurart

I Estland växer det en endemisk växt som förekommer bara i Estland och ingen annanstans i världen. Växten heter Rhinanthus osiliensis. Den växer bara i västra och nordvästra delen av Ösel. 

Estlands näst största ö Dagö är hemmet för en djurart som idag räknas som en av de mest hotade arterna i Europa, nämligen  flodiller, som bara finns i få isolerade populationer i Europa. Men på Dagö  bor idag flodillrar. De är uppfödda i Tallinns Zoo och återinförda i öns natur.

Estlands nordligast och västligast belägna landpunkter finns på öar

Det nordligast belägna landområdet i Estland är ön Stenskär (på estniska Vaindloo) med en yta på 6,6 ha och ligger i Finska viken. På ön finns en av de största flyttblockarna som finns i Estland. Den består av förvittrad granit som heter rapakivi. Den västligaste landpunkten är Nootamaa, en hästskoformad ö på 4,98 ha i Östersjön, som är känd som ett häckningsområde för fåglar. Båda öarna är obebodda.

Baltikums äldsta naturskyddsområde finns på Vilsandi

Guide i Tallinn
Foto: Rein Tafenau

Nära till Ösels västkust ligger Vilsandi nationalpark – Baltikums äldsta naturskyddsområde, som omfattar Vilsandi ö, Ösels västkust och runt 160 småöar. Vilsandi är den västligaste bebodda ön i Estland och skiljs från Ösel av ett grunt sund.  Syftet med nationalparken är att skydda fågellivet och att bevara Västra Estlands kust- och sjölandskap och dess artrika vegetation. Mer än 250 fågelarter är registrerade i nationalparken, bland andra ejdern och vitkindade gäss.

Estlands äldsta bevarade träbyggnad står på en ö

Guide i Tallinn
Runös gamla och nya kyrka Foto: Margit Kurvits FB

Den äldsta bevarade träbyggnaden i Estland, en träkyrka, är belägen på ön Runö (med estniskt namn Ruhnu). Kyrkan invigdes år 1644. Vid kyrkobygget användes gammal byggteknik och delar av skeppsvrak som man hittade på stranden. År 1912 byggdes en ny kyrka bredvid den gamla för att rymma hela samlingen, som inte längre fick plats i den gamla kyrkan.

Kyrkorna i Runö omges av en kyrkogård med välbevarade gravstenar. Kyrkogården har sitt ursprung troligtvis från 1300-talet. 

Det finns ett “Eiffeltorn” på Runö

På Runöäs högsta punkt, på Håubjärre kulle står en 38,4 meter hög fyr gjord av metall som har en unik arkitektur. Det påstås att ritningarna till fyren skapades år 1877  av Gustave Eiffel, samma man som tolv år senare konstruerade det kända Eiffeltornet i Paris.

Det finns en ö mellan Estland och Ryssland

I sjön Peipus, på gränsen mellan Suurjärv och Lämmijärv finns en liten ö som heter Piirissaar, Gränsön, på svenska. Ön ligger inte långt från den ryska gränsen och har fått sitt namn antagligen efter freden i Nystad, som slöts  mellan Sverige och Ryssland efter Nordiska kriget 1721.

Enligt fredsavtalet blev Piirissaar  en gränsmarkering mellan de två staterna. Det har bott människor på Piirissaar sedan 1700-talet, när gammaltroende flydde dit efter en rysk kyrkoreform och estländare flydde dit för att slippa tjänstgöring i den tsarryska armén. Idag bor ca 100 invånare på ön. 

En jättemeteorit föll ner på Ösel

I mitten av Ösel i byn Kaali finns nio nedslagskratrar som bildades för ungefär 3500 år sedan. Den största av de nio är Kaali meteoritkratern med diameter på 110 meter. Kratrarna bildades av ett meteoritnedslag. Den största meteoriten som bildade Kaalikratern är också den sista jättemeteoriten som fallit ner i ett tätt befolkat område. Idag finns det en sjö i Kaali kraterns mitt och området är ett av de mest populäraste turistattraktionerna på Ösel. 

Totalt finns sju områden i Estland med spår av meteoriter varav fyra har bildats av  jättemeteoriter. Med tanke på landets lilla yta bör Estland  vara  landet med störst antal meteoritkratrar per kvadratkilometer  i världen. 

Det finns en gräns mellan Õ och Ö området på Ösel

Öselborna är kända för att inte kunna uttala den estniska bokstaven “õ” och använder  istället bokstaven “ö”. Men det stämmer inte för hela Ösel. Det finns nämligen en gräns mellan delen av Östra Ösel där människor kan uttala bokstaven “õ” och resten av Ösel där man säger “ö” istället för “õ”. I november 2020 invigdes en skulptur om en bokstav som är en blandning av  bokstäverna “ö” och “õ” och som markerar denna märkliga bokstavsgräns på ön.  

Guide i Tallinn
Foto: Margus Muld /ERR
Boka en personlig rundtur i Tallinn
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn