Estland är fullt av spännande platser som många svenskar vet alldeles för lite om, ibland inte ens känner till. Visserligen är det välkänt att Tallinn bjuder på allt från vibrerande nattliv till fantastiska kulturella skatter men det händigt stora landet bjuder på många överraskningar som ger stora upplevelser i litet format. I denna artikel kommer du läsa om tio fantastiska städer i Estland!
Tallinn – Estlands huvudstad och en historiskt välbevarad stad i Estland
Estlands huvudstad Tallinn har en lång och varierad historia där svenskar, danskar, tyskar och ryssar satt sin prägel på en stad som rankas som en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i norra Europa. Sedan den estniska huvudstaden grundades har varje grupp av styrande satt sin prägel på den och som en ikon står den vita Alexander Nevskij-katedralen högst upp på det 48 meter höga Domberget och ger en påtagligt österländsk prägel bredvid adelspalatsen i den så länge av tyskarna präglade stadsdelen.
Katedralen ligger dessutom granne med det rosa slottet som nu är platsen för Estlands parlament vilket ger en uppfattning om de tvära stilbrott som är så typiska här. Vid bergskanten bjuds man på en fantastisk utsikt över den estniska huvudstadens skyline och här och där finns små tänkvärda ordstäv skrivna på väggarna som ”the times we had”. Och det var här vid Toompea som den danska flaggan, Dannebrogen, föll ned från himlen.
Mindre besökt är Telliskivi som i stället vibrerar av nutida kreativitet med konstutställningar och evenemang i det gamla sovjetiska industrikomplexet vilket ger en sällsynt stilblandning. Här finns några av Tallinns bästa restauranger och alldeles bredvid ligger Kalamaja med de hus som nu kallas tallinnhusen där de som jobbade inom fiskeindustrin höll till. Nu är det en pittoresk stadsdel för de yngre som ofta jobbar inom den blomstrande IT-sektorn.
Varje vår hålls en spännande stadsdelsfestival då man bjuds in i de blomstrande trädgårdarna när syrendoften ligger tät och de lokala mikrobryggerierna överraskar dig med öl som ger smaksensationer. Man får absolut inte enbart begränsa sig till den charmiga gamla staden Vanalinn innanför den nästan helt intakta stadsmuren.
Visste du exempelvis att Tallinn var Sveriges tredje största stad under stormaktsperioden som varade fram till 1710? Här finns skolor med namn som Gustav Vasa gymnasium och hans syster Margareta sägs vara begravd i Tallinns Domkyrka där även andra kända svenskar vilar. Här ligger bland annat fältherren Pontus De la Gardie och hans hustru Sofia Gyllenhielm som var utomäktenskaplig dotter till kung Johan III och stammoder till den svenska familjen De la Gardie.
Då talades det svenska i staden och än lever minnet kvar i form av svenska namn på många platser i en stad som varit känd under cirka tio olika namn. Andra svenska arv är Birgittaklostret men nu beger vi oss mot Estlands näst största stad Tartu där Sverige startade ett universitet redan 1632 men även stadens hovrätt två år tidigare.
Tartu – stad i Estland med Sveriges näst äldsta universitet samt Estlands näst största stad
Tartu stad i Estland genomsyras av ungdomlig puls och mycket av studentlivet kretsar kring Rådhustorget som kantas av mysiga kaféer och prisvärda restauranger men vill man uppleva dess historia ska man bege sig till Soppstaden som är ett område med trävillor i traditionell estnisk stil.
Men ingen studentstad utan ett område i kreativ stil och det är Apparaatfabrikens gamla byggnader. Ur ett bredare perspektiv är staden ursprunget till den estniska traditionen med sångfestivaler, något som är en del av landets folksjäl. Det är en stad i Estland med kulturell status som ingen annan stad i Estland.
Därför är det inte förvånande att staden, som ligger mitt i det historiska Livland, firar sitt tusenårsjubileum 2030 och som Estlands viktigaste kulturella stad kommer den 2024 att vara en av Europas kulturhuvudstäder. Den estniska staden Tartu har även varit en del av Hansaförbundet och det svenska styret, som varade i nästan 80 år, tog sin början 1625.
Men det universitet som Gustav II Adolf invigde fyra månader innan han dog vid slaget i Lützen år 1632 är det som är och förblir stadens själ.
Narva – en stad i Estland med krigshistoria där slaget vid Narva utspelades
Narva stad i Estland ligger precis vid den ryska gränsen och är utöver sin krigshistoria mest känt för de två borgar som ligger på ömse sidor om floden med samma namn. Med bara den smala slingrande floden som gräns har staden i Estland en spännande blandning av estnisk och rysk kultur som nästan ingen annanstans.
Tyvärr blev den en gång så vackra stadskärnan med sin berömda europeiska barockarkitektur till stora delar förstörd under andra världskriget och man fick i princip bygga om allt från grunden. Numer präglas staden i Estland av klassisk sovjetisk arkitektur med spännande byggnader som det ultramoderna Narva College vid torget som ses som en hyllning till stadens historiska välstånd. Här har handeln mellan öst och väst haft en knutpunkt under åtskilliga århundranden och nu återigen när den blev en gränsstad.
Den gamla staden i Narva drabbades även av en stor brand men under den korta svenska perioden på 1500-talet byggdes den upp igen av Pontus De la Gardie. Som militärhistorisk plats är staden ett givet besöksmål och området, speciellt det semesterparadis med en av Estlands bästa stränder norr om staden, ett givet besöksmål för den historiskt intresserade.
Pärnu – Estlands sommarstad nummer 1 och estnisk stad för spahotell
Vill man uppleva Estland som ett semesterparadis är Pärnu stad i Estland vid Östersjökusten något man inte ska missa. Hit vallfärdar sedan 180 år alla som älskar ett avspänt liv med vita finkorniga sandstränder, spa-anläggningar och restaurangbesök. Eller varför inte koppla av med en golfrunda? Allt kantas med vattenparadis, fantastiska lekparker för barnen samt utmärkta promenad och cykelvägar. Är du mer äventyrlig finns vattenskidor, kanoter eller organiserade båtturer. Bättre semesterdestination är svår att hitta.
Från stranden är det nära till den färgglada romantiska medeltida stadskärnan som omger besökarna med trähusens charm och är en lisa för själen att vandra runt i. Gatan Supeluse kantas av förföriska dofter från restaurangernas högklassiga uteserveringar och inne på gårdarna prunkar trädgårdarna. Det är en miljö som alla skulle vilja uppleva men för få svenskar har besökt. Går vi något hundratal år bakåt i tiden sågs det här som Nordens Riviera och det är dags att återupptäcka området.
Allt andas ett lugn som få semesterorter kan erbjuda och det är numer inpackat i ett lyxpaket för den som vill utan att kostnaderna skenar. Det är länge sedan öststatskänslan försvann.
På kvällen när strandklubbarna öppnar ändras karaktären. Då blir det hålligång för den som vill ha fart och fläkt, nattlivet bjuder på exakt det som passar var och en eftersom utbudet är stort och varierat.
Även här i Pärnu finns kopplingar till den svenska historian och staden i Estland spelade en viktig roll under det stora nordiska kriget. År 1700 landsteg Karl XII med den svenska armén för att undsätta de av Sachsen och Ryssland ansatta svenska Östersjöprovinserna men 1710 intog ryssarna Pärnu, och staden ingick därefter i det ryska guvernementet Livland fram till 1920.
Viljandi – stad i Estland och en mer okänd pärla
Den lilla charmiga staden i Estland ligger inbäddad i grönskan vid en sjö i södra Estlands skogar och är en okänd plats för många svenskar. Så har det inte alltid varit för även Viljandi ingick i Hansan och har ett rikt förflutet. Numer tjänar de häftiga ruinerna som utmärkta utflyktsmål där inte minst natur och kulturintresserade finner sitt Eldorado.
De frekventa sommarfestivalerna är ett givet dragplåster och bland dessa inte minst medeltidsmarknaden. Att sången är Estlands själ syns tydligt här eftersom studenter från Viljandi Cultural Academy ofta sjunger eller spelar traditionell estländsk musik på gatorna.
Sjön med sin strand lockar också många och ses av estländarna som kronan på verket, inte minst om man tar sig upp för att beskåda soluppgången, kanske med en medhavd frukostkorg. I närheten finns även ett annat givet besöksmål, nationalparken Soomaa med herrgården Olustvere.
Rakvere – estnisk stad med imponerande slottsruiner
Estland är känt för sina många SPA-anläggningar och här har Rakvere stad i Estland mycket att erbjuda. Vi är inte långt från kusten och har den fantastiska nationalparken Lahemaa med sitt rika djurliv som granne.
Det finns nog inte en enda stad i Estland där inte sången står i centrum men Rakvere skiljer ut sig för här är det punken som är det centrala och i staden hölls Estlands första punksångsfestival men den är även känd för sin rockfestival. Här hålls även en teaterfestival vartannat år och hela staden andas intensitet. Inte att undra på att mottot är ”full av kraft”.
Trots sin musikaliska ådra finns mycket kultur att uppleva och där står borgen i centrum. Här upplever man 1500-talet I temaparken med sina riddare och övriga invånares dagliga liv. Här har danskar och tyskar slagits emot varandra och svenskar styrt men framför allt kan du uppleva det som hörde livet till, allt ifrån alkemistens verkstad till vinkällare samt mer ekivoka platser. Krydda alltihop med en riktig medeltida måltid!
Kuressaare – belägen på den härliga sommarön Ösel i Estland
Beger vi oss ut i gamla svenskbygder är öarna i Östersjön något som fortfarande lever i många svenskars minne. Här på Saaremaa, eller Ösel på svenska, är Kuressaare den viktigaste orten som rymmer en rik historia med både ryska och tyska rötter.
Borgen är idag förvandlad till ett museum där de årliga operadagarna hålls men även kammarmusikens plats är här. Borgen ligger på en ö och omges av den charmiga staden som har en helt annan karaktär än fastlandsstäderna men det är framför allt de långgrunda stränderna runt hela ön som lockar. Här blir vattnet varmt tidigt på året och för barnen finns mängder av arrangemang. Vill du ha en avkopplande badsemester är Ösel det rätta stället!
Haapsalu – en idyllisk stad i Estland med SPA-historia
Vi förflyttar oss till fastlandet och en idyll där svenskarna fann sin fristad ända fram till andra världskriget då de flydde undan Röda armén. I denna idylliska ort härskar trähusen med sin snickarglädje och här bodde Ilon Wikland som illustrerade Astrid Lindgrens böcker och här finns ett museum med den svenska historian som tema.
Den hälsobringande leran utgjorde grunden för stadens SPA-tradition som fortfarande lockar mängder med turister som vill njuta av den avkopplade atmosfären, de härliga stränderna och inte minst strandpromenaden. Här vandrar man gärna omkring i något som närmast kan beskrivas som Estlands trevligaste trästad. Det ger en alldeles speciell känsla och är ett av Estlands mest populära turistmagneter.
Visste du exempelvis att Haapsalu har Europas längsta järnvägsstation som byggts i trä? Nu är det platsen för järnvägsmuseet där du kan botanisera bland ånglok men även Haapsalu har en borg som används för en rad evenemang, allt från ett spektakulärt midsommarfirande till bilträffar för amerikanska bilar från epoken när dessa stod på sin höjdpunkt. Allt som oftast sjuder staden i Estland av olika evenemang och man njuter gärna av de kulinariska läckerheter som det estniska köket erbjuder. Smit in i någon av de mysiga restaurangerna eller sitt i solen och njut av estländsk öl.
De romantiska gatorna bjuder promenader som saknar motstycke i Estland och det finns få andra europeiska städer som kan tävla med dess charm.
Paldiski – Estnisk hamnstad vid Östersjökusten
Paldiski vid Östersjökusten blev under sovjetväldet den viktigaste hamnstaden i Estland och en stark militär bas. Inga andra än militärer var välkomna hit. Det skulle dröja till 1990 innan staden började öppnas upp och arkitekturen präglas starkt av dess historia.
Nu är den Estniska staden en intressant historisk plats med mängder av militära minnesmärken. Varför inte ta en promenad efter klippkanten strax ovanför Östersjöns vilda vågor, besöka Peter den Stores fort och tänka tillbaka till den tid före 1715 då området var svenskt.
Nu har Paldiski sakta blivit en öppen stad i Estland där all befolkning tidigare var helt rysk. Att vandra runt ger hela tiden överraskningar, ingenting är givet i denna mycket speciella stad som fortfarande domineras av sjöfart!
Otepää – vinterparadis och stad i Estlands höglänta natur
Vi avslutar stadsrundturen i Estlands höglänta sydöstra del, den del av Estland som är allra vackrast och norr om den lilla Estniska staden finns ett Estlands största naturreservat. Och om Pärnu stad i Estland ses som landets sommarparadis är Otepää dess motsats, hit åker man för att vintersporta.
Att vintersporta här är ett väsentligt mer prisvärt alternativ än våra traditionella alternativ i Sverige och Österrike.
Platsen har varit bebodd ända sedan 600-talet och även här finns gamla lämningar, inte minst efter vikingarna med Vikingberget men även Estlands äldsta stenfort.
Estland har mycket mer att bjuda på än de flesta föreställer sig och allt är på händiga avstånd. Varför inte hyra en bil och köra runt mellan dessa tio härliga städer?
Boka en personlig rundtur i Tallinn