Guide i Tallinn

Arvo Pärt – en mästare av spirituell musik

Arvo Pärt är en estnisk kompositör som har blivit känd över hela världen för sin unika musikaliska stil och sina spirituella verk. 

Född den 11 september 1935 i Paide, Estland, växte Pärt upp under den sovjetiska ockupationen, vilket starkt påverkade hans musikaliska utveckling.

Pärt började sin musikaliska karriär som barn då han fick pianoundervisning i staden Rakvere dit familjen hade flyttat när Arvo var 3 år.  Senare suderade han  komposition vid Tallinns musikhögskola och började  skriva musik inom den modernistiska genren och  experimenterade  med olika tekniker och uttrycksformer.

Det officiella mottagandet av Pärts arbete i dåvarande Sovjetunionen var kontroversiellt och komplicerat. Å ena sidan var han en av sin generations mest originella och framstående kompositörer, vars uppföranden åtföljdes av ett livligt intresse från publiken och vars verk hördes och uppmärksammades även utanför Sovjetunionen.  Skandalen som följde efter premiären av “Credo” orsakades dock inte så mycket av det musikaliska språket i stycket, utan av dess innehållsmässiga budskap och textval, och uppenbarligen också av dess “farligt” starka inverkan på publiken. Med den latinska texten “Credo in Iesum Christum” förkunnade tonsättaren offentligt sin tro vilket den dåvarande regimen ansåg vara en politisk provokation och ett antistatligt drag. Stycket förbjöds och Pärts personlighet och hans konsertarbete föll hittills i onåd under flera år.

Guide i Tallinn
Kapellet i Arvo Pärts Centrum.

Pärts kreativa biografi innehåller en nästan 8 år lång krisperiod- under denna krisperiod sökte han sin egen stil och musikaliska språk.  Han har själv sagt om den här tiden att… ” Jag  visste  inte om jag fortfarande kunde skapa musik överhuvudtaget. Dessa år av studier var inte ett medvetet avbrott, utan en plågsam inre konflikt över liv och död. Jag hade inte längre någon inre kompass och jag visste inte längre vad ett intervall var eller vad en tonalitet var, minns Arvo Pärt senare.

En unik musikstil-“tintinnabuli”

Och så hände det.  År 1976 fann Pärt sin signaturstil som han kallar “tintinnabuli”. Den här stilen kännetecknas av enkelhet och renhet, med starka influenser från medeltida och renässansmusik samt den ortodoxa kristna musiktraditionen. Pärt ansåg att musiken skulle vara en andlig upplevelse och att dess kärna inte ligger i komplexitet utan i enkelheten och det andliga budskapet.

Ett av Pärts mest kända verk är “Spiegel im Spiegel” (Speglar i spegeln) från 1978. Detta stycke för piano och violin är minimalistiskt och repetitivt och har blivit en av hans mest älskade kompositioner. Det har även använts i film, tv och reklam och har nått en bredare publik utanför den klassiska musikvärlden.

Arvo Pärts musik är som en andlig resa genom tid och rum. Den bär med sig en känsla av djup stillhet och reflektion som når  och berör ditt innersta jag.

Pärts musik har en förmåga att skapa en känsla av tidlöshet. Men samtidigt som Pärts musik är fylld av stillhet, bär den också med sig en underliggande kraft och intensitet. Det är som om varje ton bär på en emotionell tyngd och en längtan efter något större än oss själva. 

Guide i Tallinn

Arvo Pärts mest kända verk

Arvo Pärt har komponerat ett stort antal verk under sin karriär, men det finns några stycken som har blivit särskilt framträdande och anses vara några av hans viktigaste bidrag till samtida musik. Här är några av dem:

“Tabula Rasa” (1977): Detta är ett av Pärts mest inflytelserika och hyllade verk som har betraktats som en nyckelkomposition inom Pärts tintinnabulistil och har blivit en av hans mest framförda och älskade verk.

“Fratres” (1977):  har en stark spirituell dimension.

“Cantus in Memoriam Benjamin Britten” (1977) är en hyllning till den brittiske tonsättaren Benjamin Britten som Pärt beundrade. Verket är präglat av en djup sorg och melankoli.

“Stabat Mater” (1985): Denna komposition bygger på den medeltida latinska hymnen “Stabat Mater” som handlar om Jungfru Maria vid Jesu kors. Pärts tolkning av stycket är mäktig och gripande, och det har framförts av körer och solister över hela världen. 

Dessa verk representerar bara en del av Arvo Pärts omfattande produktion men de ger en inblick i hans unika stil och spirituella ton. 

Pärts musik har också starka religiösa undertoner och många av hans verk är komponerade för kyrkor och körer. Ett exempel är “Passio” från 1982, en komposition baserad på Johannesevangeliet och Jesu lidande och död. 

Arvo Pärts centrum

Guide i Tallinn
Foto: Anu Kaupmees

Arvo Pärts centrum för musik och konst, grundat 2010, ligger  i Laulasmaa, i Estland, mitt i en tallskog nära havet. Att vara omgiven av natur och ljudet av fågelsång som fyller luften  skapar en sällsynt atmosfär av lugn och frid. 

Arvo Pärt själv var involverad i skapandet av centret och var delaktig i planeringen och utformningen av dess vision och syfte. Han donerade också sina originalmanuskript och andra dokument till centret för att bevara dem för framtida generationer.

Syftet med Centret är att bevara och främja Pärts musikaliska arv samt att vara en plattform för utbildning, forskning och framförande av hans verk. 

Guide i Tallinn
Foto: Arvo Pärts Centre

Arvo Pärt har blivit internationellt hyllad och belönad för sitt bidrag till samtida musik. Han har tilldelats priser som Polar Music Prize, Europapriset för sin betydelse för europeisk kultur och musik samt Grammy Awards för bästa samtida klassiska komposition. Hans musik har berört och inspirerat människor över hela världen och hans unika stil och andliga budskap fortsätter att fascinera.

Guide i Tallinn
Laulasmaa
Share This Article

Läs även

Nya artiklar

Turer i Tallinn